The Unthanks med nutida musik

22 februari 2012 23:07 | Musik | 1 kommentar

The Unthanks, den brittiska sångduon systrarna Rachel och Becky Unthank med medmusiker från Northumberland, har tidigare gjort några CD med åtminstone delvis traditionellt material.

I slutet av 2010 gav de en konsert i London som i slutet av 2011 blev ytterligare en CD: ”The Unthanks Diversions Vol. 1: The Songs of Robert Wyatt and Anthony & The Johnsons” (RabbelRouser Music/Rough Trade RTRADCD 636, svensk distribution Border). Den lyfter fram musik av en amerikansk och en brittisk kompositör, båda nutida.

Anthony Hegarty (född 1971) är visserligen född i England, men han har flyttat till New York och där bildat bandet Anthony and the Johnsons, som har fått både uppbackning och medverkan av namn som Lou Reed, Boy George och Rufus Wainwright. The Johnsons är dock lite av en vilseledande beteckning – ingen av de sex övriga i bandet heter heller Johnson.

The Johnsons leder tanken till amerikansk normalitet, men Wikipedias bild på en Hegarty med ganska feminina drag leder in oss på rätt spår: Anthony Hegarty och hans band blev kända på New Yorks queerklubbar, och texter som ”For Today I Am a Boy” leker med könsidentiteter.

Just det är väl inte min bag, men jag gillar Hegartys låtar, bland annat den nämnda, i systrarna Unthank’s tappning – jag har inte hört dem i original. Flera av låtarna är mycket vackra och frmförs av The Unthanks med skön stämsång: ”You Are My Sister”, ”Paddy’s Gone” och ”Spiralling”.

Robert Wyatt, född 1945 i Bristol, har varit med längre, började göra skivor redan under tidigt sextiotal. Honom har vi också hört tidigare i systrarna Unthank’s tappning: Hans ”Sea Song” fanns med på en tidigare Unthank’s-CD.

Det jag slås av när jag här hör ett bredare urval av hans sånger är deras bredd: ”Lullaby For Hamza” är både jazzballad och vaggvisa, ”Dondestan” är dansmusik med körsång och handklapp från publikens sida, ”Out of the Blue” känns operaaktig och så vidare.

Allra bäst är ”Free Will and Testament”.

Det enda jag är besviken på med den här skivan är att det inte följer med något texthäfte.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^