Niinistö vann stort i Finland

6 februari 2012 13:18 | Politik | 3 kommentarer

Sauli Niinistö vann övertygande – han fick 62,6 procent av rösterna – andra och avgörande omgången av presidentvalet i Finland. Detta trots att hans motståndare i slutomgången Pekka Haavisto hade gjort överraskande bra ifrån sig – Haavisto fick 37,4 procent av rösterna.

Överraskande i så måtto att Haavistos parti, De Gröna (Vihreä liitto), ju inte är något stort parti, så Haavisto måste ha fått röster också från många socialdemokrater och vänsterförbundare, som ju nu inte hade någon partiföreträdare att rösta på. Också många svenskar förefaller att ha röstat på Haavisto – Åland var det enda område där en majoritet av väljarna stödde honom. Också i det mer storstadspräglade helsingforsområdet var det hyggligt jämnt mellan de båda kandidaterna. Här fick Haavisto sannolikt stöd också av många som normalt röstat borgerligt. I storstadsmentaliteten ingår till exempel att acceptera avvikande beteenden – Haavisto är som bekant öppet homosexuell.

Omvänt finns det delar av Finland där traditionalismen styr och/eller där bland annat Sannfinländarna (Perussuomalaiset) är starka, och i dessa områden fick säkert Sauli Niinistö ett starkt stöd.

Ändå tror jag att det var en annan faktor som avgjorde valet: Socialdemokraterna (Suomen Sosialidemokraattinen Puolue) har nu levererat de tre senaste presidenterna, och inte bara anhängarna till Samlingspartiet (Kansallinen Kokoomus) utan också många andra borgerliga väljare har säkert burits fram till valurnorna av övertygelsen, att det nu kunde vara dags för en borgerlig president.

Och så blev det det, och den avgående presidenten socialdemokraten Tarja Halonen, som Niinistö förlorade mot i förra presidentvalet, 2006, har gratulerat.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^