Vad ska man egentligen ha kvällstidningarna till nu när det inte längre finns torrdass där man kan torka sig i ändan med dem?

17 februari 2012 17:52 | Media, Politik, Serier | 12 kommentarer

När Expressen slutade publicera serier, ett av ytterst få skäl att hålla sig med tidningen, slutade jag köpa den.

Frågan är hur jag ska göra med Aftonbladet nu. Aftonbladet har visserligen inte helt upphört med serier men har bara två kvar: Lars MortimersHälge” och så ”Wumo”, omdöpt till detta efter sina upphovmän Wulff och Morgenthaler.

Borta är Glenn McCoysAffe och Egon” och Bill Wattersons suveräna ”Kalle och Hobbe”. ”Kalle och Hobbe” tecknas visserligen inte längre, så där har man länge varit hänvisad till repriser. Men Maria SmedstadsEm”, som nästan bara har hunnit debutera i Aftonbladet, har också plockats bort.

Aftonbladet har gjorts om på flera sätt, och där verkar Expressen ha visat vägen. Inte bara i fråga om serierna – Expressens relansering av galapeteriet verkar inte ha gett kollegorna på Aftonbladet någon ro, så nu har Folk i farten kommit tillbaka. Inte i sin gamla form dock, utan som en kopia av skvallertidning av typen Hänt i vecket, för att knyta an lite till dasshumorn i rubriken ovan.

Och som om det inte räckte, gör man bilagan Nöjesbladet, som följer med tidningen, och Klick! som man får betala särskilt för.

Men så finns ju ledarsidan, brukar luttrade värnare av den arbetarpress (?) som återstår säga. Jo, där finns fortfarande några läsvärda skribenter. Men var det inte den här ledarsidan som helt nyligen, med porträttbilder och allt, försökte återlansera hela det socialdemokratiska skräckkabinett som bär ansvaret för partiets degeneration?

Ett skäl att fortsätta köpa och läsa Aftonbladet finns det dock fortfarande, kulturavdelningen, faktiskt både i dess kulturorienterande och politiskt opinionsbildande roll. Men skulle man börja ”popularisera” kulturmaterialet och snäva in kulturredaktionens manöverutrymme, bortfaller faktiskt de sista substantiella skälen för tänkande människor att köpa Aftonbladet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^