Är Melodifestivalen en scenshow- eller schlagertävling?

26 februari 2012 14:50 | Musik | 1 kommentar

När jag läser tidningarnas kommentarer till Melodifestivalens deltävlingar, slås jag av hur ofta de uppehåller sig vid element som scenkläder och koreografi. Sångartister har förstås alltid använt sig av den typen av medel för att dra till sig publikens uppmärksamhet, men jag kan inte vara ensam om slutsatsen, att sådant i den pågående Melodifestivalen inte så sällan tycks spela en större roll än melodierna.

Danny SaucedosAmazing” var väl inte så oäven – men har den egentligen det där lilla extra som gör, att man minns den även morgonen efter? Lisa Miskovsky gillar jag som sångerska – jag har henne på skiva – och hon gjorde alldeles utmärkt ifrån sig – men är hennes ”Why Start a Fire” egentligen en schlager?

Å andra sidan: Lotta Engberg och Christer Sjögren hör inte till mina personliga favoriter, men deras ”Don’t Let Me Down”, som gick vidare till andra chansen, känns åtminstone schlageraktig.

Och Dynazty – har z-nojan nu drabbat även hårdrocksvärlden? – stod för ett bitvis häftigt utspel i ”Land of Broken Dreams”, men inte är de bra nog på europanivå.

Annars tyckte jag att den här sista delfinalen innehöll lite mer av sånt som man förknippar med just schlager. Axel AlgmarksKyss mig” var naturlgitvis inte tillräckligt bra, men den var faktiskt trallvänlig. Och jag skiter väl i hur dyr Charlotte Perrellis klänning var, men hennes ”The Girl” hade i alla fall ett häftigt tempo.

Sammanfattningsvis: jag önskar att Melodifestivalen åter blev det den en gång var tänkt att vara, en sångtävling, och att de låtar som valdes ut att tävla där vore just schlager.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^