Gluggklara och Busviggo

14 februari 2012 18:26 | Barnkultur, Mat & dryck, Ur dagboken | 3 kommentarer

Dottern, Kerstin, vet hur mycket hennes pappa suktar efter estniskt surbröd. Så när hon för några dar sen bakade några härligt mörka estniska limpor, skickade hon ett mejl till sin gamla estniska farsa och frågade om han ville ha ett estniskt bröd. Om!

I går tog hon med inte bara ett surbröd utan hämtade också Viggo och Klara efter skolan och kom över med dem till morfar och mormor – naturligtvis efter att först ha frågat, om mormors ömtåliga hälsa la några hinder i vägen.

Men nej, de var så välkomna allesamman, så snart var vi alla bänkade runt köksbordet för en eftermiddagsfika. Mormors hembakta kakor och även Coop Prima italienska mandelskorpor serverades, och till det drack barnen Coop Prima pressad juice utan några extra tillsatser, Viggo dock äppeljuice, medan Klara föredrog apelsinjuice.

Det var ett tag sen barnen var här hos oss nu, men de känner sig ändå mycket hemmastadda och hittar lätt saker att leka med.

De här båda syskonen leker oftast mycket bra ihop trots att det skiljer lite i ålder mellan dem, men mot slutet gick något lite över styr i en alltför våldsam lek, och Klara slog kinden mot hörnet på TV-bänken i rummet där de brukar bo när de sover över. Mycket gråt men en inte alltför allvarlig blessyr – och så kom ju mamma och tröstade.

Men dess förinnan hade Klara, mycket stolt, visat upp en mycket större skada: I skolan hade hon den här dagen tappat ytterligare en framtand, och nu hade det alltså blivit en rejäl glugg uppe under överläppen.

Till helgen ska barnens pappa, Bo, skjutsa upp dem för en veckas sportlov uppe hos farmor Kristina och farfar Olle i Sollefteå, som har blivit lite av deras vinterland. Det här att ha ett vinterland att åka till är viktigt – när våra egna barn, bland dem alltså Kerstin, var små, åkte de varje vinter upp till farmor och farfar i Juniskär utanför Sundsvall, där jag själv växte upp.

Mina bästa hälsningar till Sollefteå!

3 kommentarer

 1. Till Enn Kokk: En sak som min finskfödda hustru saknar allra mest är det finska brödet, vilket torde vara identiskt med det estniska. Jag föredrar också, inte bara för husfridens skull, utan för den goda smakens skull, det finska brödet. Det svenska brödet håller låg standard. En Skogaholms-limpa gör ingen glad!

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 14 19:28 #

 2. Tack för hälsningen. Vi hälsar tillbaka till er båda. Det ska bli så roligt när de kommer hit. Vi längtar efter dem. Vi har väldigt mycket snö här nu, så det är verkligen ett vinterland.

  Comment by Kristina Strömberg — 2012 02 14 22:05 #

 3. Salets gamla stá.
  Jordens navel som en känd gammal Sollefteåbo kallade den.

  Comment by Urban Sjölander — 2012 02 15 10:51 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^