En Kokk i Årtalskrysset

14 februari 2012 17:33 | Media | 6 kommentarer

Jag har tidigare efterlyst Bertil ”Blues” Johansson som konstruktör av Årtalskrysset i Aftonbladet Kryss & Quiz och då fått lugnande besked: Bertil ”Blues” har bara annat för sig just nu.

Hur det är den här gången vet jag inte, men på senaste tiden har han åter igen ersatts av Björn Lundkvist. Inget ont i det i och för sig – själv får jag en liten hommage i veckans årtalskryss: EN KOKK ska den här gången bli EST. Men jag är en sån där som gärna håller mig till mina gamla favoritet.

Sarah Kinman ger en verkligen lite roligt huvudbry med Tvetydigt, och P O Carlzén lever också upp till beteckningen Kluriga korsordet. Jag noterar också att en annan gammal favorit, Anna Hagberg, i veckans Stjärnkrysset minst ligger på den angivna trepoängsnivån.

Men något ojämnare urval av världens öar, temat för veckans Hitta orden, har jag sällan sett. Mats Larsson, som gör Svåra krysset, har skärpt till sig sen han fick ta över ansvaret för detta, men han har fortfarande bristen att då och då ha med svarsord, som fordrar googlesök eller liknande. Sånt går ju alltid att lösa, men nog är det bra mycket roligare att lösa kryss som mer bygger på fantasi och associationsförmåga än på lexikalisk knappologi.

6 kommentarer

 1. ”Men jag är en sån där som gärna håller mig till mina gamla favoriter.” Tack för det En. Det värmer. Tyvärr måste jag tala om att jag fick erkänna mig besegrad av tiden som bara tycks gå fortare och fortare, och till slut kände jag att jag måste meddela redaktören att jag har för mycket jobb för att jag ska hinna med att göra bra kryss till Kryss och Quiz. Fortsättningsvis finns mina alster i Aftonbladets dagskryss på torsdagar samt bl.a. PRO-tidningen, Smålandsposten, Vision, LO-tidningen, Skolvärlden och ibland i DN samt GP:s fredagskryss. Hoppas att du lär dig att tycka om Björn Lundkvists kryss. Jag tycker att han är en bra ersättare. Allt gott önskar jag dig En!

  Comment by Bertil Blues — 2012 02 15 0:42 #

 2. Förlåt Enn! Jag vet ju att du heter Enn. Jag fick tillfällig sinnesförvirring när jag snabbt läste att EN KOKK blir EST. Haha. Kan jag inte stava till ditt namn så kanske det är bra att jag låter Aftonbladets bilaga vara. Till mitt försvar får jag säga att jag inte granskade mitt svar så som jag brukar granska och redigera korsorden innan jag skickar iväg dem.

  Comment by Bertil Blues — 2012 02 15 9:57 #

 3. Till Bertil Blues: Jag såg själv att du hade konstruerat torsdagskrysset i Aftonbladet, så avpolletterad verkade du ju inte vara… Men det är bra att få veta varför du försvann från Kryss och Quiz-bilagan.

  Jag och de andra krysslösarna har ju alla våra egna favoriter, och jag hoppas att både jag och andra genom att ha synpunkter hjälper dem som redigerar den här bilagan att hitta rätt balans, när det gäller svårighetsgrad, inriktning och annat relevant.

  Comment by Enn Kokk — 2012 02 15 15:06 #

 4. Visst är det så Enn. Det är väldigt värdefullt både för oss som konstruerar och för de som sitter och jobbar med tidningarna att vi får synpunkter från lösarna. Så, vi är tacksamma ifall du fortsätter med att skriva ned dina reflektioner.

  Comment by Bertil Blues — 2012 02 15 16:38 #

 5. Hej.

  Jag försökte lösa korsordet i ”Hem & Hyra” nr.1, januari 2013. För ledordet ”EMBLATRÄD” skulle tydligen svaret vara ”ALM”, vilket förbryllar mig, då jag sätter ”ASK” i samband med ”EMBLA”. Skulle vara trevligt att få veta hur konstruktören tänkt.

  Comment by Jan-Erik Magnusson — 2013 05 15 14:58 #

 6. Till Jan-Erik Magnusson: Du kopplar ihop Ask och Embla eftersom de förekommer tillsammans i den nordiska mytologin. Men Embla var ingen ask utan en alm.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 15 16:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^