Nu gäller det att, där det går, välja statliga apotek

5 maj 2009 20:26 | Politik | 17 kommentarer

Jag har tidigare här på bloggen argumenterat mot utförsäljningen av statliga apotek – läs här.

Jag tycker att utförsäljningen är bedrövlig och hoppas att en kommande röd-grön regering är beredd att återinföra apoteksmonopolet.

Till dess gäller det att, där det går, gynna de icke-privatiserade apoteken, så att inte också dessa privatiseras med argumentet att de inte klarar konkurrensen.

I mitt fall ställer sig detta svårt men inte omöjligt. Man kunde nästan tro att de som har bestämt vilka apotek som ska privatiseras förföljer mig personligen. Bland utförsäljningsobjekten finns apoteket här i Öregrund, det vid vårdcentralen i Svartbäcken, min stadsdel hemma i Uppsala, det på Skolgatan, som avgränsar Svartbäcken från centrum, och det i Svava-gallerian i centrum (ganska nära öregrundsbussen), där jag oftast har handlat under vinterhalvåret.

Men privatiserarna har lämnat en lucka, relativt lätt åtkomlig för mig. I början av Svartbäcksgatan, norr om Stora Torget, finns ett apotek, Kronan, som förblir i statliga Apoteksbolagets ägo.

Där tänker jag i fortsättningen handla mina apoteksvaror, så långt jag kan.

Dygdens pris

5 maj 2009 13:04 | Citat, Media, Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Den människa som duktigt spar
och gnetar livet ut
har ganska mycket roligt kvar
när livet väl är slut.

Holmberg

Namn och Nytt, Dagens Nyheter, den 5 maj 2009

Bilderbok för små

5 maj 2009 12:13 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Siv Widerberg har för En bok för alla (numera Ordfronts barnboksförlag) sammanställt antologin ”De små barnens bok” (2009).

Jag gillar den högt och rent, allt ifrån Margareta Strömstedts sammanställning av födelsedagsvisor på olika språk först i boken till Lena Anderssons illustration av en traditionell stå-på-tå-ramsa allra sist i den.

Där emellan möter vi författare som Lennart Hellsing, Astrid Lindgren, Barbro Lindgren samt Jujja och Tomas Wieslander och illustratörer som Eva Eriksson, Ingrid Nyman, Charlotte Ramel, Poul Ströyer, Cecilia Torudd och Stina Wirsén, även Anna-Clara Tidholm som är författare och illustratör i en och samma person.

Här finns klassiker som Pippi Långstrump och Max men också Siv Widerbergs och Stina Wirséns helt underbara story kring en potta.

Blir inte den här boken en liten klassiker, som i många år bidrar till att hålla En bok för alla vid liv, är jag skapt som en nors.

Spam med potenshöjande medel och lesbiska damer

5 maj 2009 11:39 | Media | 6 kommentarer

Dagligen fångar mitt spamfilter upp mängder av skräppost. Jag öppnar dem aldrig någonsin, men ser ju åtminstone de översta innan jag med en enkel knapptryckning utplånar dem.

Ohyggligt många av dem innehåller reklam för potenshöjande medel och andra farmaceutiska produkter. Som om det inte räckte, kommer det också in reklam för något som måhända är pornografiska filmer, påfallande många med föregivet lesbiska damer.

Syftet med reklambrev för produkter av den först nämnda typen förstår jag åtminstone. Det handlar om att kränga produkter, att tjäna pengar.

Men vad är syftet med den andra kategorin av erbjudanden? Är det fråga om smakprov med erbjudanden om att få köpa mer av samma vara? Är det här ett sätt att sprida datavirus?

Min undran är uppriktig – jag öppnar alltså aldrig någonsin spam.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^