Vår trädgård i Öregrund

18 maj 2009 22:30 | Trädgård | 7 kommentarer

Jag använder ju inte själv bilder i min blogg, men ibland – när jag skriver om trädgård – önskar jag att jag hade valt foton i stället för att bara måla med ord.

Om någon skulle vilja ta en titt in i vår trädgård så här års, bjuder vår dotter Kerstin på bilder på sin egen blogg. Så jag länkar.

Först till bilder som visar skiffergången som går upp till huset, med mitt nyrenoverade stenparti (än så länge nästan utan växter) på höger sida.

Sen till bilder på växter som just nu står i blom runt om i trädgården.

Förstår ni nu varför vi bor här halva året?

En annan bild av Vojakkala

18 maj 2009 11:40 | Media, Politik | 2 kommentarer

Jag är långt ifrån alltid överens med Maciej Zaremba. Man kan beundra hans envetna grävande, men ibland är hans slutsatser på förhand givna av värderingar andra än mina.

Dock, i kulturdelen av dagens Dagens Nyheter (18 maj 2009) publicerar han ytterligare ett grävjobb, ”En annan bild av Vojakkala”, som är ett lysande stycke journalistik. Här är DNs ingress till artikeln:

Den som följt medierapporteringen kring Vojakkala har fått en bestämd bild: en enda familj har terroriserat en hel by. Men är det sant? DN:s Maciej Zaremba reste dit och fann i stället en familj som drabbats av fördomar och bojkott. I våras dömdes fem familjemedlemmar till sammanlagt 22 års fängelse. I ett demokratiskt samhälle ska alla vara lika inför lagen. Men kan fördomar äventyra den rätten? Nu avgörs om den principiellt viktiga domen ges prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Vi är många – och även jag hör till dem – som har läst och trott på historien om en familj som håller en hel by i skräck. Dock visar det sig, när man läser Zarembas artikel, att varken media eller domstol tycks ha bemödat sig om att ta reda på fakta om familjen i fråga. Inte heller Zaremba gör gällande att medlemmar i familjen är helt oskyldiga till det de har anklagats för, men han nyanserar bilden, så att historien blir en helt annan. Det viktigaste i Zarembas kompletterande upplysningar är att familjen har provocerats därför att husfadern har ett mentalt handikapp och demoniserats därför att de är romer.

Mediasverige borde ta sig en allvarlig funderare på att man så lätt lät sig manipuleras av förslagna intrigmakare.

Och Maciej Zaremba bör äras för att han genomskådade detta. Hans artikel – länk finns här – är ett lysande exempel på journalistik i medmänsklighetens tjänst.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^