Och så kom vintern tillbaka

3 februari 2008 18:20 | Mat & dryck, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

I dag är det åter vinter. Snön lyser vit på gräsmattorna utanför huset. Få se hur länge det varar den här gången.

Vädret slog om i går, medan vi var på födelsedagskalas.

Vi irrade runt länge i taxi, innan vi hittade rätt ställe. Kalaset skulle enligt inbjudan hållas i Karlsro scoutgård i Eriksberg, men ingen gatuadress fanns angiven. I telefonkatalogen hittade jag under Karlsro scoutgård gatuadressen Malma skogsväg 10 – som dock inte finns i Eriksberg utan i det intilliggande Norby. Och där fanns en privatvilla, inte någon scoutgård.

Taxichauffören trodde sig känna till ett ställe, som möjligen kunde tänkas vara scoutgården i fråga. När vi kom fram, gick jag för säkerhets skull in och kollade – men där satt ett gäng i sammanträde, inte på födelsedagskalas. En av killarna kunde dock, när jag frågade, upplysa om att Karlsro scoutgård låg intill Eriksbergsskolan.

Efter ytterligare irrande i taxin och en försöksvända bakom två skolor, började vi se människor med paket och blommor, möjligen på väg till samma mål som vi. Eftersom en bom spärrade vägen halvvägs fram, frågade vi några av paketbärarna – och mycket riktigt: någonstans där framme låg Karlsro scoutgård.

Väl framme där ställde vi oss i kön in till först garderoben, sen festsalen.

Och nådde till slut festföremålet självt, min kollega (v) i kulturnämnden i Uppsala Ulla-Stina Claesson. Vi gamlingar gratulerade henne med ”Var blev ni av, ljuva drömmar?”, en bok som passar för eftertanke också åt en som bara fyller femti. Ulla-Stina noterade genast, att jag hör till bokens redaktörer och att min hustru – Birgitta Dahl – också finns bland skribenterna. Men bland dessa finns också ett par, som i yngre dar var socialdemokrater men som i dag antingen är medlemmar i eller röstar på (v).

Där inne förenades vi med större delen av (s)-ledamöterna i kulturnämnden, gruppordföranden Peter Gustavsson, Bo Östen Svensson och Beatriz Hedvåg. Vi överlämnade tillsammans ytterligare en gemensam bokpresent, och lite senare gjorde Bo-Östen ett bejublat musikaliskt framträdande.

En stor del av gästerna – det var verkligen fullsatt i scoutlokalen – var partivänner till Ulla-Stina; jag kände sen tidigare igen några. Men vi från den dominerande delen av oppositionsgruppen i kulturnämnden var alltså också där.

Stämningen var god och maten likaså. Ulla-Stina hade till och med ordnat med särskilda kakor åt mig, eftersom jag är diabetiker!

Birgitta var egentligen inte i form – hon kom hem från New York, två timmar försenad, med sömnbrist och med jetlag. För egen del var jag fortfarande förkyld. Så även om festen var trevlig, fann vi för gott att inte stanna kvar allt för länge. Ulla-Stina fixade bilskjuts hem åt oss; den som hjälpte oss var en dam som skulle checka in på hotell och sen återvända till festen. Vi var förstås tacksamma. På väg mot hennes bil pulsade vi i blöt, nyfallen snö. Snön la sig också på våra ytterplagg samt min keps och Birgittas vackra och ömtåliga hatt.

Min förkylning är troligen resultatet av barnpassning: Viggo och Klara bodde över hos oss förra helgen, och jag blev gradvis allt mer snorig och febrig, när jag hämtade dem från dagis och sen passade dem och lagade middag åt dem under både onsdagen och torsdagen. Men jag snorar gärna för de här ungarnas skull.

Väl hemma på lördag kväll lagade jag en het gryta till middag, en passande rätt för en snöig dag. Efter middagen såg vi på TV-nyheterna och drack var sin cognac, även det bra i vårt tillstånd.

Sen somnade Birgitta i TV-fåtöljen, medan jag såg ”Harry Potter och fången i Azkaban”.

I dag är det söndag och allting är normalt igen. Birgittas jetlag har släppt, och jag kan åter andas genom näsan.

”Bildt driver farlig utrikespolitik”

3 februari 2008 15:29 | Politik | 2 kommentarer

På debattavdelningen Brännpunkt i Svenska Dagbladet finns i dag (3 februari 2008) en mycket viktig artikel om svensk utrikes- och säkerhetspolitik, ”Bildt driver farlig utrikespolitik”. Du kan läsa hela artikeln här.

Artikeln har udden riktad mot att Carl Bildt (i en artikel i Dagens Nyheter den 2 januari 2008) vill ha en uppdatering av Europeiska unionens gemensamma säkerhetsstrategi och av de gemensamma militära instrumenten inom unionen, vilka senare ju i huvudsak utgörs av Nato.

Man kunde ju hoppas att en sådan artikel skulle vara skriven av socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin eller av partiledaren Mona Sahlin – men artikeln innehåller också ett angrepp på Margot Wallström (s), vice ordförande i EU-kommissionen, för att hon i en artikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt den 13 januari 2008 pläderar för gemensam hantering inom EU av de försvars- och utrikespolitiska frågorna. Wallström citeras: ”Det gemensamma arbetet pågår – i EU, inom Nato, i OSSE och inom FN … med det nya Lissabonfördraget får EU en tydlig röst i utrikespolitiska frågor och arbetet för fred och säkerhet stärks.” Till det senare ställer sig artikeln mycket skeptisk: ”Stärks verkligen vår säkerhet, om Sverige hamnar i militär allians med USA?” Om konsekvenserna av det senare kan du själv läsa mer i artikeln.

Artikeln innehåller slutligen också ett angrepp på folkpartisten Allan Widman, som anklagas för att i en artikel på SvDs Brännpunkt den 20 januari utgå från att Sverige i praktiken redan har gett upp sin neutralitet.

Författare till debattartikeln i Svenska Dagbladet är tre respekterade personer med ganska olika bakgrund: Karl Erik Lagerlöf är författare och debattör. Lars Bergquist är ambassadör. Och Carl Björeman är generallöjtnant.

Deras artikel är både sakligt och retoriskt lysande. De varnar bland annat för att Sveriges markterritoriella försvar snart kan vara reducerat till ett hemvärn, bestående av 15.000 personer och att ”Sveriges insatsstyrkor i Natos tjänst kan utlösa terrorangrepp i Sverige, hämndaktioner för åtgärder som varit styrda av Nato/USA”.

Bildt, Widman och Wallström, till synes uppradade på samma linje.

Får en före detta huvudsekreterare i socialdemokratiska partiets programkommission påminna om några programformuleringar i 1990 års partiprogram, värda att beakta också i dag:

”Utrikespolitikens mål är att trygga landets självständighet, värna freden och bidra till en världsordning präglad av välfärd, frihet och värdighet för alla människor. I detta syfte ska Sverige föra en alliansfri politik, som syftar till neutralitet i krig, och aktivt medverka till ett konstruktivt internationellt samarbete.

– – –

Ett demokratiskt förankrat försvar är en del av vår säkerhetspolitik. Totalförsvaret ska ha en sådan inriktning, sammansättning och omfattning, att Sverige i en kris- eller krigssituation kan göra troligt, att vi har både vilja och förmåga att hävda vår neutralitet. Det militära försvaret grundas på allmän värnplikt. Ett effektivt befolkningsskydd är en viktig del av totalförsvaret.”

* * *

Svenska Dagbladet fortsätter att på Brännpunkt publicera intressanta artiklar i denna fråga. I dagens tidning (4 februari 2008) finns ett inlägg av Mats Bergquist, svensk ambassadör i Helsingfors 1992-1997 och i London 1997-2004: ”Djupt rotad militär alliansfrihet”. Artikeln är intressant främst för att den visar att det i Finland (liksom i Sverige) finns en mycket utbredd motvilja mot Nato-anslutning, också för att den kunnigt kartlägger de olika finländska partiernas positioner i denna fråga.

Du kan läsa Bergquists artikel här.

* * *

Mats Bergquists doktorsavhandling hette ”Sverige och EEC. En statsvetenskaplig studie av fyra åsiktsriktningars syn på svensk marknadspolitik 1961-1962” (Norstedts, 1970). I Bergquists framställning blir jag en av de ledande företrädarna för en av de fyra åsiktsriktningarna i den svenska debatten om anslutning till EEC, det som senare blev EU, nonassoctionsskolan (se speciellt sidorna 95-107 samt 167-174 plus sammanfattningen sidorna 186-201); Bergquist citerar flitigt dels min uppsats ”Världen vi och Västeuropa” i ”Förändringens vind” (Rabén & Sjögren, 1962), dels Socialdemokratiska studentförbundets tidskrift Libertas, vars redaktör jag var och där jag ansvarade för praktiskt taget alla ledarkommentarer i denna fråga.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^