Socker, socker, socker

13 februari 2008 13:59 | Mat & dryck, Ur dagboken | 5 kommentarer

Allt sedan det, nu för rätt många år sedan, upptäcktes att jag har åldersdiabetes, har jag granskat innehållsförteckningarna på varorna i Konsum noggrant. Jag minns fortfarande de första granskningsrundorna, där vara efter vara – som jag ofta hade köpt – chockartat befanns innehålla socker.

Nå, med tiden lär man sig att snabbt hitta till exempel de fåtaliga mjuka bröd och smörgåspålägg av kött, vilka faktiskt inte innehåller socker.

Naturligtvis kan man, som diabetiker, äta någon enstaka skiva korv eller hamburgerkött, även om det är lite socker i dem. Problemet är att lite plus lite plus lite plus lite till slut blir för mycket. Och socker finns det i snart sagt alla slags beredda matvaror.

Men egentligen undrar jag varför. Hamburgerkött, för att ta just det exemplet, finns numera också utan tillsatt socker – och smakar utmärkt.

Birgitta och jag är båda roade av matlagning och utgår, när vi lagar mat, oftast från råvaror, vilket förstås innebär, att vi också slipper de där extra sockertillsatserna.

Just nu är Birgitta i Indien i två veckor, och jag lagar alltså mat bara åt mig själv.

Ibland, när jag har mycket annat att göra, frestas jag då att gena och välja någon lagom stor förpackning med färdiglagad mat. I dag gick jag runt i butiken i avsikt att hitta något lämpligt sådant till lunch. Men burken med köttsoppa jag tittade på innehöll socker. En rad frysta färdigrätter likaså. Den ene av butiksföreståndarna gick förbi mig med en vagn full av nyanlända varor – visade mig en kravmärkt ny färdigrätt, som inte såg dum ut. Jag kollade innehållet: Socker, förstås. Kravmärkt, antar jag – men vad hjälper det?

Så det blev till att själv laga lunchen från grunden, som så ofta också annars.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^