Melodikrysset nr 5 2008

2 februari 2008 11:50 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag är inte riktigt i form: har passat barnbarn med den sedvanliga påföljden, att jag har tagit över någon av deras otaliga dagisförkylningar. Snuvan och febern kulminerade i går kväll; jag har också mått illa. Men vad gör man inte för de små raringarna?

Jag gick och la mig tidigt och sov länge, så hjärnan var ändå klar, när Melodikrysset startade. Några saker fanns där, som jag inte spontant hade kläm på, men i såna fall är ju Google alltid en räddare i nöden.

”Dirty Dancing” har jag till exempel aldrig sett. Men det var ju lätt att med hjälp av Google ta reda på att den som sjöng var Jennifer Warnes.

Då hade jag betydligt lättare att identifiera dagens andra långfilm, Alfred Hitchcocks ”Fönstret åt gården”. Eftersom det är en mycket spännande hitchcockfilm, har jag sett den åtskilliga gånger, har den också på video. James Stewart och Grace Kelly har två av huvudrollerna.

Den amerikanska gruppen Toto har jag aldrig aktivt lyssnat på, men med hjälp av ledbokstäverna gissade jag, att det var dem vi hörde. Jag googlade sen på Eldemans ledtråd om trettioårsjubileum, och mycket riktigt: gruppen bildades 1977.

Dagens andra amerikanska grupp var Red Hot Chili Peppers. De sjöng ”Snow (Hey Oh)” från dubbelalbumet ”Stadium Arcadium”. Här hos oss i Uppsala försvann de sista spåren av den ett par dar långa vintern i natt; det regnade.

Jag har tidigare bekänt, att jag ofta har väldigt svårt att komma i håg melodier, som har förekommit i melodifestivalerna. Eftersom jag har ganska gott musikminne, säger detta nog något om kvalitén på bidragen. Men Jill Johnson är en sångerska som har gjort ett visst intryck på mig, och när jag hade uppfattat ”Crazy In Love”, var det ju lätt att kontrollgoogla och få bekräftat, att hon sjöng den i Melodifestivalen 2003.

Cyndee Peters var en av de många fina artister, som gav ut skivor på arbetarrörelsens tyvärr alltför kortlivade skivbolag a disc; jag satt i dess utgivningsråd och var med om att ge ut skivor också med till exempel Cornelis Vreeswijk och Allan Edwall. I dagens melodikryss hörde vi henne tillsammans med Eddie Oliva i ”Vara vänner”.

Eftersom jag är samhällsengagerad och samlar på skivor i den genren, känner jag förstås också till Thorsten Flinck. Här hörde vi honom sjunga Dan Anderssons ”Gengångare”.

Också hos Povel Ramel fanns understundom ett samhällsengagemang. Detta är mycket tydligt i hans suveräna historieskildring ”Varför är det ingen is till punschen?”. Du kan ta del av texten, om du klickar här.

En annan stor svensk sångdiktare, fast i en annan genre (Povel Ramel har dock gjort en pastisch på hans viskonst), är Birger Sjöberg. Här hörde vi hans mest kända sång, ”Den första gång jag såg dig”.

Eldeman spelade också ett par klassiska svenska schlager i dagens melodikryss.

Den första var Jules Sylvains ”Jag vet ett litet hotell”.

Den andra var Stig Olins ” söndag, på söndag, på söndag” – som dock har utländsk förlaga.

Dagens barnvisa var ”Min hatt den har tre kanter”, i tyskt original ”Mein Hut der hat drei Ecken”.

Allra sist tar vi dagens klassiska stycke: Vi hörde musik ur Pjotr Tjajkovskijs ”Nötknäpparsviten”.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^