Krakel Spektakel & Kusin Vitamin

15 februari 2007 16:41 | Barnkultur, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Om drygt ett halvår fyller min egen Krakel Spektakel, Viggo, fem år. Min egen Kusin Vitamin, hans syster Klara, fyller två om drygt en månad.

Den här veckan har morfar – jag – och mormor – Birgitta – haft nöjet att hämta dem på dagis, äta middag med dem och vara med dem fram till nattningen inte mindre än två gånger. Viggos och Klaras mamma, Kerstin, har varit med vid hämtningen på dagis men inte för att barnen fordrar att hon ska vara med. Minstingen, Klara, ställer sig beredvilligt bredvid morfar eller mormor för att bli hjälpt med ytterkläderna. (Viggo klarar påklädningen själv.)

I måndags körde Birgitta hem dem i barnvagnen, Klara i vagnen och Viggo på ståbrädan. I går, onsdag, var det så mycket snö, att jag kunde dra dem hem i snowracern: Klara framme vid ratten och Viggo bakom, som ett stöd.

I måndags var Kerstin med hem ett tag, innan hon försvann till en föräldraträff på dagis. I går avvek hon halvvägs hem för att gå på ett sammanträde.

I båda fallen har först pappa Bo och sen mamma Kerstin kommit hem relativt tidigt, innan barnen hade hunnit somna. Men ingen av ungarna, inte heller lilla Klara, krisar för att mamma och pappa inte finns till hands: de äter med oss – i går lassade Klara i sig massor av mormors plättar – och leker med oss; vi får göra i ordning dem för natten och läsa för dem.

I måndags lekte Viggo och Klara affär med morfar nere i källaren. I går lekte Viggo bibliotek, vilket Klara dock ständigt störde genom att bära bort eller välta travarna med böcker – Viggo var faktiskt väldigt tålmodig med lillasyster! Och så hittade morfar på en rolig lek: han gick på alla fyra och var morfarshäst, ganska vild när Viggo satt på ryggen, mer försiktig när det var Klara som red. Men det allra roligaste var att morfar välte av ryttarna på Klaras säng. När Klara hade ridit en omgång, skrattade hon så hon kiknade och ropade: – Meja, meja!

Inte att undra på att morfar fick en kram i hallen av Klara, när han skulle gå.

Nej, jag brukar inte kalla barnbarnen för Krakel Spektakel och Kusin Vitamin.

Jag kom bara att tänka på Lennart Hellsings berömda figurer, därför att jag i måndags läste ur ”Krakel Spektakel-boken” (Rabén & Sjögren, 1959, här i 1991 års upplaga, i båda fallen illustrerad av Poul Ströyer), för Viggo, innan han, trött och nöjd, somnade i måndags kväll.

Vi hann förstås inte läsa hela boken; den är tjock. Jag märkte också ganska snart att visorna och ramsorna gick hem bäst hos den här fyra och ett halvt-åringen. Han kommenterade också ofta och gärna Poul Ströyers bilder, gärna detaljer i dem.

De längre texterna tappade han ibland intresset för.

Men att höra morfar sjunga sångerna var kul. Som den inledande och mest kända av dem:

Krakel Spektakel
Kusin Vitamin
hängde och svängde
i en gardin.
För hej och hå
i gardinen den blå!
Krakel Spektakel
vad tänker du på?

Eller den här:

Lappricka pappricka puddingpastej
när jag blir stor ska jag spela för dej:
Trumma på min trumma, gnida min fiol,
skjuta ner små plommon med korkpistol.

Lappricka pappricka puddingpastej,
när jag blir stor ska jag spela för dej:
Knäppa på gitarren, blåsa i trumpet,
skaka ner små päron ur äppelträt.

Lappricka pappricka puddingpastej,
när jag blir stor ska jag gunga med dej
i ett gult citronskal många gula mil
upp och ner och bort på sjön av citronil.

Citronil – något självklart för morfars generation – måste man förstås förklara: Det är en läsk, lite som 7 Up som du gillar, Viggo! Tänk om du skulle bada i en hel sjö av 7 Up!

Över huvud taget finns det ord hos Hellsing, även om de inte är besvärande många, som man måste förklara för nutida barn. Men också de nutida barnen gillar hans ordvrängeri, hans rimkonst och den påtagliga rytmen i hans ramsor och sånger; den finns förresten också ofta i hans prosa.

Och det känns helt underbart att vara morfar och föra det här kulturarvet – för det här är en del av det svenska kulturarvet – vidare till ytterligare en generation.

Pressgrodor

15 februari 2007 14:51 | Citat | Kommentering avstängd

Hittat under Pressgrannar i Grönköpings Veckoblad nummer 2 2007:

”Efter att för tredje gången i sin brottsliga karriär ha kastat sina kalsonger i ansiktet på en polisman dömde domstolen i Oslo ett norskt fyllo till drygt 10 000 kronor i böter.”

Dagens Nyheter

Olagligt raketlager sprängdes av polisen

Rubrik i Mitt i Botkyrka Salem

”Att få 20.000 nya medlemmar på lika många månader är förstås oerhört positivt. Det ger glädje, stolthet och framtidstro.”

IOGT-NTOs tidning Accent

En thairestaurang där Vietnam sitter i väggarna

15 februari 2007 8:15 | Deckare, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 7 kommentarer

I går hade Ordfront i Uppsala styrelsesammanträde. Vi diskuterade bland annat ett möte om klimatfrågan med TV-meteorologen Per Holmgren och en uppföljare till den publika succén Klass och skrivande, nu med författaren Doris Dahlin. Närmast i tiden ligger uppsalaavdelningens årsmöte: torsdagen den 29 maj klockan 19.00 i Missionskyrkan. Vid årsmötet ämnar vi bland annat diskutera Ordfronts framtid, både förlagets och föreningens. Lördagen den 26 maj är uppsalaavdelningen vidare värd för riks-Ordfronts årsstämma på Atrium konferens i Folkets hus.

Folkets hus, socialdemokraternas högborg. Numera är många socialdemokrater – jag är en av dem – aktiva i Ordfront. Vi tycker att Ordfront med sin radikala och ifrågasättande bokutgivning och sin fria debatt behövs.

Riktigt så var det inte förr. Ordfront har sitt ursprung i den maoistiska grenen av 1960- och 1970-talens nyrevolutionära rörelser. Deckarförfattaren Kjell Eriksson, som är ordförande i Ordfront Uppsala, vandrade i sin ungdom från SSU till FNL-grupperna och KFML. När vi sitter och småpratar under vårt lunchmöte, säger han bland annat: – Var inte du en av socialdemokraternas främsta kommunistjägare på den tiden? Jag har en av dina skrifter hemma.

Jo, så var det. Men det är inte så att jag har bytt åsikt; snarare är det så att större delen av dåtidens revolutionärer har närmat sig min vänstersocialdemokratiska ståndpunt, vad de än röstar på i dag. (En del av de här gamla revolutionärerna har också hamnat i näringslivet och högern.)

Men i Ordfront kollar vi inte partitillhörigheten. Där finns sossar, vänsterpartister, miljöpartister, en och annan borgerlig, många partilösa. Vi slår alla vakt om Ordfront och dess målsättningar.

Vi har vårt lunchmöte på thairestaurangen Sukhothai i Samaritergränd. Kjell ser sig omkring i lokalen:

– Här huserade FNL-grupperna och KFML. Just här inne var det tryckeri. Hedda Ekerwald skötte tryckningen av Vietnam-bulletinen, 50.000 exemplar. Du vet vem Hedda är, eller hur? säger han och vänder sig till mig.

Jag nickar.

Kjell berättar också, att det finns anknytningar till den här miljön i hans nästa deckare.

Jag ser fram mot den.

***

Vill du bli medlem i Ordfront?

Ordfront är en politiskt och religiöst obunden förening som verkar för en bred samhällsdebatt, demokrati och människors lika värde. Vi består av drygt 15 000 medlemmar, som gemensamt äger förlag och tidskrifter, kursverksamhet med mera.

Föreningen Ordfront verkar i den svenska folkbildningstraditionens anda för att demokratin ska utvecklas och fördjupas i alla delar av samhället. DemokratiAkademin ger kurser, utvecklar metodmaterial, håller konferenser, initierar och driver samverkansprojekt, specialsyr utbildningar och lägger upp demokratiseringsprocesser. Ordfronts kurser är till för dig som vill utveckla ditt skrivande, lära dig tala eller bli en bättre formgivare. Ordfronts lokalföreningar erbjuder mötesplatser för samtal, debatter, fördjupning och erfarenhetsutbyte människor emellan. I kalendern finner du aktuellt program.

Medlemskap i Ordfront kostar för helår 490 kronor (för dig som är under 25 år 290 kronor). Väljer man att betala per månad över autogiro, dras 40 kronor (24 kronor för dem under 25 år) per månad från angivet konto. Ny medlem får två premieböcker; den som väljer autogiro fyra premieböcker.

Som medlem får man bland annat 10 nummer av Ordfront magasin per år, medlemsrabatt på Ordfronts kurser, evenemang, resor, seminarier med mera. Ordfronts lokalförening i Uppsala ordnar till exempel författaraftnar och debatter.

Du kan dessutom bli medlem i Ordfronts bokklubb Bokfront och får då bokklubbsmagasinet Bokfront hem i brevlådan varje månad. Ditt enda åtagande i bokklubben är att tacka nej till månadens medlemsbok, om du inte vill ha den hemskickad. Det finns alltså inget köptvång, men du får ekonomiskt attraktiva erbjudanden att köpa böcker om politik, ekonomi och samhälle, internationella frågor, konst, filosofi med mera och givetvis också skönlitteratur. Via Bokfront kan man även köpa serier och film.

Mer information får du på Ordfronts hemsida.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^