Folket i Bild julen 1951

2 februari 2007 18:53 | Barnkultur, Konst & museum, Media, Prosa & lyrik, Serier | 2 kommentarer

Jag har åter igen på Tradera köpt ett julnummer av gamla Folket i Bild, det från 1951. Då kostade det kronor 1:15. Numera får man betala lite mera.

På omslaget finns en vacker vintervy från Trosa, signerad Reinhold Ljunggren: trähus i rött, gult och grönt, blänkande vatten, snö, kala lövträd mot en mattblå himmel.

Det enda fyrfärginslaget i övrigt är konstinlagan med målningar av Hilding Linnqvist. De fyra färgsidorna i mitten av tidningar föregås av en presentation av målaren, signerad Folke Holmér. Presentationsartikeln innehåller fler reproduktioner av Hilding Linnqvist-målningar, dock i svart-vitt.

Också julnumrets illustrationer (till noveller, följetonger och artiklar) är av mycket hög konstnärlig klass. Bland illustratörerna finns Ingrid Årfeldt, Stig (Slas) Claesson, Eric Prytz, Stig Södersten, Eric Palmquist, Roland Svensson och Ulla Sundin (senare Sundin-Wickman).

Den norske författaren Sigurd Hoel presenterar i ord och bild sin landsman, den internationellt kände satiriske tecknaren Ragnvald Blix. Den samtida satiren representeras i julnumret också av den mycket kvicke och skicklige tecknaren mem, Mats-Erik Molander. Mem-folkvald i riksdagens talarstol med anledning av lag om tre veckors semester: – Har regeringen alls låtit undersöka huru vårt lands produktion av hängmattor skall kunna ökas i nuvarande läge?

De skönlitterära bidragen står inte illustrationerna efter i kvalitet. Bland novellisterna finns Stina Aronson, Agnes von Krusenstjerna, Halldór Laxness, Gösta Pettersson, Jan Fridegård och Per E Rundqvist.

Följetongerna är skrivna av Irja Browallius (”En fågel i handen”) och Albert Olsson (”Nya fröken”).

Säkert undarar många av dagens yngre läsare, vilka Gösta Pettersson och Irja Browallius, kanske till och med Stina Aronsson och Per E Rundqvist är. De är klart läsvärda. Prova!

Evert Taube skriver om Nils Ferlin och Moa Martinson om udda kamrater i Klara.

Erik Asklund skriver om äventyr på haven och Sven Vikberg om Nordenskiölds jul i polarisen. Blekingeförfattaren Sven Edvin Salje skildrar den snapphanebygd vi sentida svenskar nyligen har sett i TV.

Arne Hirdman tar ut kåsörernas landslag: vänsterytter Nordens Karlsson (Karl Fredriksson), vänsterinner Eld (Erik Lundegård), högerytter Kar de Mumma (Erik Zetterström), högerinner Cello (Olle Carle), center Käringen mot strömmen (Barbro Alving) och reserv på samtliga platser Red Top (Lennart Nyblom). Själv skulle jag nog placera den Red Top jag läste på DNs Namn och Nytt och, en smula, lärde känna ute på vänsterflanken.

Det finns material för barn av Inger och Lasse Sandberg, och så publiceras Lennart HellsingsBara på skoj” med illustrationer av Poul Ströyer. Till det kommer, som vanligt, Gösta Knutssons och Einar Norelius´ serie ”Pelle Svanslös”.

Och allra sist måste jag förstås nämna julavsnittet av Ritolas (Jan-Erik Garlands) originalserie för FiB, ”Biffen och Bananen”.

Jag upprepar: Varför görs det inte längre någon familjetidning med den här kvaliteten, när det gäller skönlitterära bidrag och illustrationer? Är en större del av befolkningen av i dag illiterat och imbecill?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^