En thairestaurang där Vietnam sitter i väggarna

15 februari 2007 8:15 | Deckare, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 7 kommentarer

I går hade Ordfront i Uppsala styrelsesammanträde. Vi diskuterade bland annat ett möte om klimatfrågan med TV-meteorologen Per Holmgren och en uppföljare till den publika succén Klass och skrivande, nu med författaren Doris Dahlin. Närmast i tiden ligger uppsalaavdelningens årsmöte: torsdagen den 29 maj klockan 19.00 i Missionskyrkan. Vid årsmötet ämnar vi bland annat diskutera Ordfronts framtid, både förlagets och föreningens. Lördagen den 26 maj är uppsalaavdelningen vidare värd för riks-Ordfronts årsstämma på Atrium konferens i Folkets hus.

Folkets hus, socialdemokraternas högborg. Numera är många socialdemokrater – jag är en av dem – aktiva i Ordfront. Vi tycker att Ordfront med sin radikala och ifrågasättande bokutgivning och sin fria debatt behövs.

Riktigt så var det inte förr. Ordfront har sitt ursprung i den maoistiska grenen av 1960- och 1970-talens nyrevolutionära rörelser. Deckarförfattaren Kjell Eriksson, som är ordförande i Ordfront Uppsala, vandrade i sin ungdom från SSU till FNL-grupperna och KFML. När vi sitter och småpratar under vårt lunchmöte, säger han bland annat: – Var inte du en av socialdemokraternas främsta kommunistjägare på den tiden? Jag har en av dina skrifter hemma.

Jo, så var det. Men det är inte så att jag har bytt åsikt; snarare är det så att större delen av dåtidens revolutionärer har närmat sig min vänstersocialdemokratiska ståndpunt, vad de än röstar på i dag. (En del av de här gamla revolutionärerna har också hamnat i näringslivet och högern.)

Men i Ordfront kollar vi inte partitillhörigheten. Där finns sossar, vänsterpartister, miljöpartister, en och annan borgerlig, många partilösa. Vi slår alla vakt om Ordfront och dess målsättningar.

Vi har vårt lunchmöte på thairestaurangen Sukhothai i Samaritergränd. Kjell ser sig omkring i lokalen:

– Här huserade FNL-grupperna och KFML. Just här inne var det tryckeri. Hedda Ekerwald skötte tryckningen av Vietnam-bulletinen, 50.000 exemplar. Du vet vem Hedda är, eller hur? säger han och vänder sig till mig.

Jag nickar.

Kjell berättar också, att det finns anknytningar till den här miljön i hans nästa deckare.

Jag ser fram mot den.

***

Vill du bli medlem i Ordfront?

Ordfront är en politiskt och religiöst obunden förening som verkar för en bred samhällsdebatt, demokrati och människors lika värde. Vi består av drygt 15 000 medlemmar, som gemensamt äger förlag och tidskrifter, kursverksamhet med mera.

Föreningen Ordfront verkar i den svenska folkbildningstraditionens anda för att demokratin ska utvecklas och fördjupas i alla delar av samhället. DemokratiAkademin ger kurser, utvecklar metodmaterial, håller konferenser, initierar och driver samverkansprojekt, specialsyr utbildningar och lägger upp demokratiseringsprocesser. Ordfronts kurser är till för dig som vill utveckla ditt skrivande, lära dig tala eller bli en bättre formgivare. Ordfronts lokalföreningar erbjuder mötesplatser för samtal, debatter, fördjupning och erfarenhetsutbyte människor emellan. I kalendern finner du aktuellt program.

Medlemskap i Ordfront kostar för helår 490 kronor (för dig som är under 25 år 290 kronor). Väljer man att betala per månad över autogiro, dras 40 kronor (24 kronor för dem under 25 år) per månad från angivet konto. Ny medlem får två premieböcker; den som väljer autogiro fyra premieböcker.

Som medlem får man bland annat 10 nummer av Ordfront magasin per år, medlemsrabatt på Ordfronts kurser, evenemang, resor, seminarier med mera. Ordfronts lokalförening i Uppsala ordnar till exempel författaraftnar och debatter.

Du kan dessutom bli medlem i Ordfronts bokklubb Bokfront och får då bokklubbsmagasinet Bokfront hem i brevlådan varje månad. Ditt enda åtagande i bokklubben är att tacka nej till månadens medlemsbok, om du inte vill ha den hemskickad. Det finns alltså inget köptvång, men du får ekonomiskt attraktiva erbjudanden att köpa böcker om politik, ekonomi och samhälle, internationella frågor, konst, filosofi med mera och givetvis också skönlitteratur. Via Bokfront kan man även köpa serier och film.

Mer information får du på Ordfronts hemsida.

7 kommentarer

 1. Hedda Ekerwald har jag haft som lärare på flera kurser på sociologen i Uppsala. Hon fanns förövrigt med när det var en ”fund raising” 1 maj 2002 för Lisa Pellings (s) personvalskampanj. På tal om åsikter som flyttats mellan då och nu.

  Comment by fredrik jansson — 2007 02 15 10:52 #

 2. Hej!

  Jag är skeptisk till att Ordfront riks anordnar årsmötet lördagen den 26 maj i Uppsala. Det
  är inget större fel på Uppsala, en trevlig stad som jag besöker för sällan. SL kortet borde gälla till Pelle svanslös revir. Stockholms stad och Uppsala län borde betraktas som en arbetsmarknad. Ett SL-kort.

  Under slutet maj månaden brukar björkarna slå ut med gröna blad. Människor vill vara ute i naturen eller sitta på utomhusfik och snacka.

  Jag har under årens lopp varit medlem i en 8-9 föreningar, årsmöten brukar i reglel äga rum i mars-april månad. Det vore tråkigt om det kommer få medlemmar till Ordfronts årsmötet, den 26/5.
  Hoppas att 2008 årsmöte datum väljs med omsorg.

  Djävulen sitter i detajerna för citera Göran Eriksson, chef för ABF-Stockholm

  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2007 02 15 12:07 #

 3. Till Rustan Rydman: Nå, det är inte dyrare för dig att åka till Uppsala än för mig att åka till Stockholm. Du pläderar för att utsträcka SL-kortet till Uppsala; jag har UL-kort men kan inte heller åka på det till Stockholm. För de mer långväga gäster, som kommer till årsmötet per flyg, är det faktiskt från Arlanda kortare till Uppsala än till Stockholm. Och det går mängder av både tåg och bussar från Arlanda till Uppsala.

  Datum för årsmötet har inte vi i Uppsala valt. Får jag våga mig på en gissning, tror jag, att ledningen för Ordfront har valt tidpunkt med hänsyn till att det vid tidpunkten för årsmötet ska finnas en ekonomisk lösning klar för förlaget.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 15 13:23 #

 4. Jag gillar Ordfronts tidning och har läst den tidigare men slutade eftersom jag ogillade den där otrevliga bokklubbsprenumerationen. Ordfront behövs men de känns rätt amatörmässiga, vilket t ex visar sig i bokklubben som jag tror stöter bort fler prenumeranter än den hjälper bokutgivningen (av ibland inte allt för intressanta eller välskrivna böcker).

  Comment by MK — 2007 02 17 12:59 #

 5. Till MK: Nu har medlemskapet (plus tidningen) skilts från bokklubben. Du kan alltså avstå från att vara med i bokklubben. Bokklubbsmedlemmarna får separat sig tillsänd bokklubbstidningen, som alltså inte längre ingår i Ordfront magasin.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 17 13:05 #

 6. Hej!
  Kjell Eriksson har inte rätt när han säger att jag tryckte Vietnambulletinen även om det är hedrande för mig att han trodde det. FNL-kontoret i Uppsala övertog en gammal skev tryckpress med ojämnt tryck som man fick pula en hel del med och jag var ansvarig för den. Med kamrater tryckte vi regelbundet för Vietnaminsamlingen en förteckning över vad alla givit som redovisning.
  mvh
  Hedda Ekerwald

  Comment by Hedda Ekerwald — 2007 12 05 17:12 #

 7. Till Hedda Ekerwald: Han mindes väl bara fel men menade väl. Just nu är han i Brasilien på obestämd tid och skriver på en ny bok. Annars vet jag att han då och då kollar min blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2007 12 05 17:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^