Linneansk kulturfrukost

14 februari 2007 11:05 | Musik, Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

I morse var det kulturfrukost om linnéåret i Uppsala, på länsstyrelsens restaurang Trean (Hamnesplanaden 3).

Med anledning både av platsen och landshövdingens roll i planeringen av linnéåret var det helt naturligt, att Anders Björck var förste talare. Det blev förstås mycket om Carl von Linné men nästan lika mycket om kungligheter, och då inte bara om det japanska kejsarparets besök i Uppsala – konungen skulle göra det ena och drottningen det andra. När också kronprinsessan Victoria visade sig ha en roll, skickade jag över en lapp till Peter Gustavsson, där jag undrade, varför prinsessan Madeleine och prins Carl Philip inte hade fått några uppgifter. Men där misstog jag mig. Strax nämndes också ett arrangemang, där Carl Philip figurerade.

Mariette Mankelow, projektkoordinator för linnéjubileet i Uppsala kommun, nämnde att cirka 250 evenemang och aktiviteter planeras i Uppsala under jubileumsåret 2007. I stället för att rabbla evenemang rekommenderar jag er att gå in på den hemsida, där man kan finna allt som planeras. För er som inte bor i Uppsala med omnejd skulle jag särskilt vilja rekommendera jubileumsveckan den 20-27 maj – Linné föddes den 23 maj 1707.

Övriga medverkande bidrog till att på olika sätt bredda bilden och minnet av Linné: Annika Windahl Pontén, projektledare för Linné 2007 på universitetet, uppehöll sig vid levande linnéminnen som Linnéträdgården, Linnés Hammarby och Botaniska trädgården. Linnésällskapets ordförande Carl-Olof Jacobson påminde om sidor hos Linné, som vi gärna glömmer: att många av hans och lärjungarnas resor hade till syfte att kartlägga (och i slutändan exploatera) naturen, också om hur snubblande nära Linné var evolutionsteorin. Roland Moberg, projektsamordnare vid universitetet, berättade om Linné som lärare, bland annat om hur Linné undervisade i det fria, i Linnéträdgården. Och Gunilla Ramberg, informationsråd vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättade om markanvändaren Linné, också om den roll Linné via en av sina lärjungar hade för utvecklingen av veterinärkunskapen.

Som vanligt ramades de muntliga föredragningarna in av musik, den här gången från 1700-talet.

Under samlingen, medan vi drack kaffe och mumsade på ostfralla, spelade blockflöjtensemblen Pifferi (från kommunala musikskolan) musik av Bach och Bellman.

Senare spelade en kvartett från musikskolan (piano, två fioler och en cello) Pianokvartett i g-moll av Wolfgang Amadeus Mozart.

Och så framförde operasångerskan Magdalena Hedman (med blomsterkorg och allt) och konserpianisten Susan Yondt ett program med samlingsnamnet Musica Botanica.

En fantastiskt intressant och trevlig kulturfrukost. Tack Birgitta Öman, Ulla Hjorton och kulturkontoret!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^