Estland: Minnesdagen över massdeporteringarna 1941 väcker motstånd hos ryska centerpartister

16 juni 2016 10:17 | Politik | 2 kommentarer

För 75 år sedan, natten mot den 14 juni 1941, genomförde den sovjetiska ockupationsmakten i Estland en massdeportation till Sibirien, en aktion som än i dag får många ester att gråta. In emot 10.000 människor, kvinnor så väl som män samt även minderåriga barn, packades i godsfinkor på tåg, som, i många fall för alltid, eftersom de dog av umbäranden och svält, förde bort dem för vistelse i fångläger. Det handlade inte bara om deportation av människor, som var mot sovjetockupationen – i så fall hade man varit tvungen att frakta i väg större delen av befolkningen. Nej, man deporterade också människor på grund av deras yrke samt politiska hållning och sociala ställning, allmänt sådana som inte ansågs passa in i sovjetsamhället.

Som man kan förstå har offren hedrats med minnesceremonier, och minnesmärken har rests.

Också Riigikogu (Riksdagen) har, tvärs över alla partigränser, deltagit i det här genom att göra ett uttalande.

Men trots att man i det här uttalandet har varit noga med att inte peka ut ryssarna som folk som de skyldiga, har sju ryska centerpartister i Riigikogu inte röstat för det här uttalandet.

Centerpartistiska försök att skyla över det här genom att lyfta fram, att det också fanns riksdagsledamöter från andra partier, som av olika skäl inte heller deltog i omröstningen, har inte riktigt haft någon verkan.

2 kommentarer

  1. Intressant! Tyska riksdagsledamöter med turkiska rötter vågade rösta för uttalandet om det turkiska folkmordet på armenier (vilket fick Erdogan att anklaga dem för att ha ”dåligt blod”) men här vågade man inte göra motsvarande sak. Måste kosta för centerpartiet i den estniska politiken?

    Comment by Thomas Åkerblad — 2016 06 16 16:53 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Ja, för man tar ju inte avstånd från ryssar i gemen genom att brännmärka stalinismens terror.

    Comment by Enn Kokk — 2016 06 16 17:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^