Norska Orkla blir stort även inom kemisk-tekniska varor

15 januari 2015 14:35 | Mat & dryck | 4 kommentarer

Svenska konsumenter är knappast i allmänhet medvetna om att en mycket stor del av de svenska märkesvaror de köper i själva verket är norska. Abba, Kalles kaviar, Felix, Bob, Ekströms, Önos, Göteborgs kex, OLW snacks – och fler kända varumärken kunde nämnas – är alla ägda av norska Orkla. (Flera av de här märkesvarorna ägdes tidigare under en period av Volvo – jo, det är sant! – och några dess förinnan av svenska Statsföretag.)

Orkla har verksamhet även inom det kemisk-tekniska området (tvättmedel och liknande) men blir nu genom att förvärva ytterligare ett ursprungligen svenskt företag, Cederroth, en jätte på ett området, där det tidigare har varit verksamt genom enskilda produkter som Pierre Robèrt.

Nu fogas till det här ett helt spektrum av konsumentvaror, välkända för oss som handlar i livsmedelsaffärer och apotek: Grumme såpa och tvättmedel, Bliw flytande tvål, Stomatol tandkräm, Salvekvick plåster, Svinto tvålull, Blomstra, Samarin, Desivon, Idomin, Multiplex, Seltin, LdB, HtH – fler kunde nämnas. Grummebolagen, också tillverkare av Stomatol tandkräm, drevs en gång i världen även det av svenska Statsföretag.

Cederroths har fabriker i Sverige, Danmark, Polen och Spanien.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^