Sådana äro smålänningarna

12 januari 2015 14:21 | Film | Kommentering avstängd

Bland de få glädjeämnena med att i dag se Gösta RodinsSmålänningar” (1935) är att man får höra Sven Jerring som radioreporter, fast här skildrande en fiktiv båttävling, för övrigt det enda som – på grund av ett motorstopp – är en smula spännande i en i övrigt ganska seg historia.

Om smålänningarna får vi veta att de är försiktiga på gränsen till snåla men också företagsamma. Vi tar det sist nämnda först: Sture Lagerwall spelar Gustav Söderlund, en ung uppfinningsrik konstruktör av en ny båtmotor, dock ännu inte riktigt klar. Det senare gör att hans finansiär, den försiktige direktör Blomgren (Eric Abrahamsson), är inne på att sälja båtmotorn vidare innan dess fulla kapacitet är testad. Direktör Blomgrens dotter Inga (Sickan Carlsson) rör dock till det genom att bli kär i Gustav och ställa sig på hans sida. Till slut visar sig det vara det rätta: Gustav vinner båttävlingen Stockholm-Västerås-Stockholm.

Kring det här har Gösta Rodin, tillsammans med medförfattaren till manus, Torsten Lundqvist, byggt en, trots olika gags, ganska seg historia, byggd kring den ibland alltför påhittige Napoleon ”Frippe” Olsson (Thor Modéen) och Gustavs far, den från USA hemkomne Gustav Adolf Söderlund (Sigurd Wallén), den senare miljonär enligt vad den förre har spritt ut.

Men ”Efter regn kommer solsken” som det heter i en av de slagdängor som förekommer i den här filmen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^