Estland: Högerväljare söker nya alternativ

23 januari 2015 14:20 | Politik | Kommentering avstängd

Samtliga partier i estniska Riigikogu (Riksdagen) tappar anhängare inför det snart förestående valet. Detta enligt Emors januarimätning för tidningen Postimees.

Störst, med ett stöd av 25 procent, är fortfarande det delvis nyliberala regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet). Men i förra riksdagsvalet fick Reforpartiet 28,6 procent av rösterna, och i motsvarande mätning i december stöddes partiet av hela 32 procent.

Tvåa, med 22 procent, ligger Edgar Savisaars i vissa frågor lätt vänsterpopulistiska, av flertalet ryssar stödda Keskerakond (Centerpartiet). I förra mätningen stöddes partiet av 23 procent och i förra valet av 23,3 procent. Av en separat artikel framgår att Centern har tappat någon procent av sina väljare i det rysstäta östra Estland till Socialdemokraterna, men att de senares försök att vinna ryska centerväljare också i Tallinn inte har varit lika framgångsrika.

Stödet för Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) har sjunkit från 21 procent i december till 18 procent nu. Det senare är med en hårsmån lite bättre än resultatet i förra valet, 17,1 procent. Men helt uppenbart har partiets inträde i regeringen (tillsammans med Reformpartiet) inte gett de resultat väljarna att döma av tidigare mätningar väntade sig.

Fast om man bara utgår från vad de tillfrågade säger att de kan tänka sig att rösta på, ligger egentligen partisympatierna för Socialdemokraterna strax under dem för Reformpartiet. Här gör dock undersökningsföretaget bedömningen, att röstviljan hos en stor grupp socialdemokrater inte är tillräckligt stor.

Mest illa ut har emellertid kristna och socialdkonservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit råkat ut. IRL, som i förra valet stöddes av 20,5 procent av väljarna, stöddes i december av 16 procent och är nu nere på 15 procent.

Vart har då de flyktande väljarna tagit vägen? Partisystemet i Estland har länge varit mycket stabilt – inga andra partier än de nämnda fyra har klarat femprocentsspärren. Men nu kan det här vara på väg att ändras.

Enligt den aktuella mätningen kan två nya partier vara på väg att forcera femprocentsspärren, Vabaerakond (Fria partiet) som noteras för 8 procent och Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa Folkpartiet) som noteras för 5 procent. Båda de här partierna är politiskt konservativa och har rimligen främst hämtat stöd från väljare, som tidigare har stött IRL och Reformpartiet.

Sen är det ju i slutändan inte givet, att de här partierna, åtminstone inte båda, forcerar femprocentsspärren. Enligt den aktuella undersökningen vet 21 procent av de tillfrågade inte, hur de kommer att bete sig på valdagen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^