Arbetets söner och Lady Be Good – musik i Folkets hus

25 januari 2015 16:17 | Musik, Politik | Kommentering avstängd

I min väldiga skivsamling har jag en LP, som är ett utmärkt exempel på den kultursyn som får mig att både lösa Melodikrysset älska jazzinfluerad dansmusik. Så här skrev jag om den i Aktuellt i politiken (s) nummer 7 1978, daterat den 13 april – det rör sig alltså om tidningens Första maj-nummer det året.

Recensionsavdelningen Spegeln rymde följande:

Arbetets söner och Lady Be Good

Arbetets söner”, ”Det unga gardet” och ”Vi bygger landet” på samma skiva som ”Lady Be Good”, ”Gladiatorernas triumfmarsch” och ”Livet i Finnskogarna”? Helgerån? Nej, tvärt om ett stycke av arbetarrörelsens kulturarv!

Till och med med samma musiker och i samma sättningar: fiol, bas, dragspel och trummor. I arrangemang av Sigurd Ågren.

Det handlar om Pogo-LPn ”Musik i Folkets hus” (PPLP 110, 1978). En, försäkrar jag, helt underbar skiva! Som på var sin skivsida speglar två sidor av den musik som alltid har funnits i Folkets hus. Utgivaren Hans Haste hänvisar till festligheter i ungdomsklubben, verdandilogen och arbetarekommunen, till påsksamkväm och pojkarnas afton, till kamratfester och jubileer.

Sena tiders barn får tro vad de vill: Arbetarröresens musiktradition består både av ”Internatiionalen” och ”Whispering”, i båda fallen framfört på dragspel.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^