”Det skapade ett nytt samhälle där även kvinnor kunde bestämma över sina liv”

11 januari 2015 18:21 | Media, Politik | 3 kommentarer

Upsala Nya Tidning innehåller i dag – 11 januari 2015 – ett fem helsidor långt reportage om hur Sverige 1975 fick sin nuvarande abortlag med, i princip, rätt till fri abort.

Birgitta och jag hörde till pionjärerna i den här frågan. Vi hörde till dem som tidigt tog ställning, och inför den intervju UNT hade bokat med hustrun hade jag hjälpt henne med dokumentation: bland annat plockat fram en egen artikel, publicerad i Stockholms-Tidningen 8 augusti 1963, ”Rätt till fri abort”, där jag redogjorde för Socialdemokratiska studentförbundets färska kongressbeslut, och en av Jacob Palme i Socialdemokratiska studentförbundets tidskrift Libertas (vars redaktör jag var) nummer 4 1963. Birgitta och jag hörde båda till pionjärerna i en fråga, som först tiotalet år senare kom att bli norm och lag.

Under intervjun med UNT berättar Birgitta hur hon redan under sin skoltid kom att engagera sig i den här frågan och om hur den i dag närmast obegripliga tidsandan ledde till att med henne jämnåriga skolflickor, som råkade ut för oplanerade graviditeter, behandlades illa och även relegerades från skolan.

I den långa texten i UNT kommer även abortmotståndare, till exempel företrädare för Livets Ord, till tals, men rubriken över den helsida, vars övre halva utgörs av en bild av Birgitta och mig vid vårt då fortfarande julpyntade köksbord, lyder:

Det skapade ett nytt samhälle där även
kvinnor kunde bestämma över sina liv
”.

Nu är glada julen slut, slut, slut

11 januari 2015 15:46 | Mat & dryck, Resor, Ur dagboken | Kommentering avstängd

I fredags var det syskonkalas på Birgittas sida i Vallentuna.

Birgittas syskon känner till mina aktuella hälsoproblem, så två av syskonfamiljerna hade gjort upp sins emellan om att skjutsa oss till Vallentuna och sen hem igen, och för det är jag dem innerligt tacksam – utan den här hjälpen hade jag knappast klarat att vara med.

Så vi blev hämtade av Hasse och Karin – Karin är Birgittas syster. De hann få en kopp kaffe innan det bar av mot Vallentuna.

Hem till Uppsala blev vi senare skjutsade av Birgittas bror Gunnar och hans fru Annica.

Hemma hos Ragge – Ragge är yngst i syskonskaran Dahl – och Gunnel, värdar för just den här syskonmiddagen, bjöds vi på kalkon.

Den här syskonmiddagen genomfördes i god stämning, men jag noterade, att ämnet för middagskonversationen allt mer tenderar att bli alla de sjukdomar inte bara jag drabbas av i den här åldern.

I lördags hade vi, om inte julgransplundring så hjälp med att röja ut julen här hemma.

Medan jag gjorde Melodikrysset, packade husets damer ner julen här hemma. Kerstin plockade bort prydnader och ljus ur granen, och Birgitta städade undan övriga julprydnader.

Matti hade åtagit sig att i sin svärfars bil åka hit från Stockholm och sen frakta bort granen plus ett antal andra saker, mogna för en sopdepå. Med medförd avbitartång tog han av alla grenarna på julgranen och sen sågade han stammen i bitar. Det här plus alla barr åkte sen ner i ett par medförda plastsäckar.

Kerstin har senare burit ner julgransprydnaderna och en del annat i vårt källarförråd.

Det är fantastiskt att ha barn som på det här sättet utan att ens ha blivit anmanade hjälper oss allt skröpligare föräldrar, när vi behöver det. Det är värt mer än några julklappar i världen!

I dag var vi, i vanlig ordning, också bjudna till landshövdingens julavslutningsmottagning på Uppsala slott.

Fast Birgitta, som är en klok kvinna, har ju sett hur jag mår och dragit sina slutsatser, så jag blev djupt tacksam när hon föreslog att hon skulle åka ensam till slottet en stund.

Hon får väl hälsa värdparet och andra jag känner också från mig.

Rödgrön majoritet i Norge

11 januari 2015 13:40 | Politik | 1 kommentar

Också en färsk opinionsundersökning, beställd av Klassekampen och Vårt Land, bekräftar att Norge, om det vore val i dag, skulle få regeringsskifte.

Arbeiderpartiet får i den här mätningen stöd av 40,1 procent, vilket skulle ge 74 mandat.

Enligt den här undersökningen skulle också Sosialistisk Venstreparti med 4,4 procent klara spärren till Stortinget.

Det tredje partiet i den förra, rödgröna regeringen, Senterpartiet, får i den här mätningen stöd av 6,1 procent, vilket skulle ge 11 mandat.

SPs partiledare Trygve Slagsvold Vedum är snar med en kommentar, säkert föranledd av de båda andra mittenpartiernas parlamentariska stöd till den blå-blå regeringen: Senterpartiets villkor för att stödja en arbeiderpartiledd regering är att partiet självt får ingå i regeringen och påverka dess politik.

Ny Gallup ökar spänningen inför valet i Danmark

11 januari 2015 13:19 | Politik | 2 kommentarer

En ny Gallup-mätning ökar spänningen inför det kommande valet i Danmark. Enligt den är Socialdemokratiet plötsligt hack i häl på det ledande oppositionspartiet Venstre: Socialdemokratiet får i den här mätningen 22,8 procent mot 22,4 procent i Berlingske Barometer och har då fortfarande en bit kvar till sitt valresultat 2011, 24,8 procent.

Men det intressanta är att borgerliga Venstre i den här mätningen med 23,0 procent ligger obetydligt över Socialdemokratiets aktuella resultat – i Barometern har Venstre fortfarande 24,3 procent, men det aktuella gallupresultatet ligger långt under partiets resultat i 2011 års val, 26,7 procent.

Det här betyder dock för den skull inte, att den rödgröna sidan nu kan hoppas på valseger: Övertaget för den borgerliga sidan är fortfarande 54,7-45,7.

Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, får av Gallup 6,7 procent mot 7,3 procent i Barometern och 9,5 procent i valet 2011.

Deras avhoppade partner, Socialistisk Folkeparti, som i valet 2011 stöddes av 9,2 procent, får nu 6,7 procent i Gallup och 6,5 procent i Barometern.

Det enda vänsterparti som påtagligt har stärkt sina positioner jämfört med valresultatet 2011, 6,7 procent, är rödgröna och feministiska Enhedslisten, som får 9,5 procent i Gallup och 9,3 procent i Barometern.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti får i den aktuella mätningen från Gallup 20,3 procent, i Barometern 19,9 procent. Båda de här siffrorna ligger långt över partiets resultat i folketingsvalet 2011, 12,3 procent.

Det traditionellt borgerliga högerpartiet Konservative Folkeparti ligger under sitt valresultat från 2011, 4,9 procent: 4,5 procent i Gallup och 4,4 procent i Barometern.

Liberal Alliance, som i valet 2011 stöddes av 5,0 procent, får i Gallup 4,9 procent och i Barometern 5,3 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^