Norska Orkla blir stort även inom kemisk-tekniska varor

15 januari 2015 14:35 | Mat & dryck | 4 kommentarer

Svenska konsumenter är knappast i allmänhet medvetna om att en mycket stor del av de svenska märkesvaror de köper i själva verket är norska. Abba, Kalles kaviar, Felix, Bob, Ekströms, Önos, Göteborgs kex, OLW snacks – och fler kända varumärken kunde nämnas – är alla ägda av norska Orkla. (Flera av de här märkesvarorna ägdes tidigare under en period av Volvo – jo, det är sant! – och några dess förinnan av svenska Statsföretag.)

Orkla har verksamhet även inom det kemisk-tekniska området (tvättmedel och liknande) men blir nu genom att förvärva ytterligare ett ursprungligen svenskt företag, Cederroth, en jätte på ett området, där det tidigare har varit verksamt genom enskilda produkter som Pierre Robèrt.

Nu fogas till det här ett helt spektrum av konsumentvaror, välkända för oss som handlar i livsmedelsaffärer och apotek: Grumme såpa och tvättmedel, Bliw flytande tvål, Stomatol tandkräm, Salvekvick plåster, Svinto tvålull, Blomstra, Samarin, Desivon, Idomin, Multiplex, Seltin, LdB, HtH – fler kunde nämnas. Grummebolagen, också tillverkare av Stomatol tandkräm, drevs en gång i världen även det av svenska Statsföretag.

Cederroths har fabriker i Sverige, Danmark, Polen och Spanien.

4 kommentarer

  1. Så bör man väl också nämna Schibsted som numera äger både Svenska Dagbladet och min gamla arbetsplats Aftonbladet. Plus en tredjedel av Metro, upptäcker jag.
    Gott nytt år, förresten!
    Björn Kumm

    Comment by Björn Kumm — 2015 01 15 15:32 #

  2. Till Björn Kumm: Det här skriver jag om, mest för att så många av varorna i alla våra livsmedelsbutiker nu tillverkas av ett norskt konglomerat, inte av någon av de amerikanska eller engelska multisarna. På dryckessidan har danska Carlsberg också byggt upp ett nordiskt alternativ, faktiskt en av de större bryggerikoncernerna i världen, i det fallet genom sin ägarkonstruktion närmast ouppköpbart.

    Schibstedt är intressant för att det låter olika politiska meningsriktningar samexistera inom koncernen. Norska A-pressen har också i koncernen en mängd tidningar, som inte är socialdemokratiska.

    Gott nytt år själv!

    Comment by Enn Kokk — 2015 01 15 18:18 #

  3. Orkla var väl också inblandad i tidningsbranschen, ägare av bl a NSD, ett tag?

    Comment by Mats Rosin — 2015 01 15 20:35 #

  4. Till Mats Rosin: Ja, men man släppte tidningsägandet.

    Comment by Enn Kokk — 2015 01 15 20:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^