Hur länge klarar (S)-ledaren i Danmark Helle Thorning-Schmidt motvinden?
27 april 2014 15:55 | Politik | 6 kommentarerSocialdemokratiet i Danmark har reducerats till ett parti, som numera tävlar med populistiska Dansk Folkeparti om andraplatsen i opinionsmätningarna. I rader av mätningar har partiet leget under 20 procent, periodvis anmärkningsvärt långt under. Partiets trepartikoalition sprack nyligen: Socialistisk Folkeparti lämnade regeringen, och kvar blev en regering som har säkert stöd i Folketinget bara av de två kvarvarande regeringspartierna, förutom Socialdemokraterna vänsterliberala Radikale Venstre. Danska tidningar är fulla av artiklar med spekulationer om att partiledaren och statsministern Helle Thorning-Schmidt överväger att lämna ämbetet och landet för någon internationell toppost.
I en ny opinionsmätning, utförd av Megafon för tidningen Politiken och danska TV2, ser en majoritet av de tillfrågade, 36 procent. sin socialdemokratiska statsminister som deciderat borgerlig. Färre, 29 procent, ser henne som socialdemokrat. 30 procent svarar varken/eller, och 5 procent vet inte.
Man kan i sammanhanget påminna om att 40 procent av de socialdemokratiska väljarna i en tidigare undersökning ansåg, att det vore bäst för partiet, om Thorning-Schmidt fick ett toppjobb i Bryssel.
I Berlingske Tidende publiceras fortlöpande under rubriken Berlingske Barometer alla nya undersökningar om danskarnas partisympatier och vägs där samman till det som kan kallas just för barometer.
Nu har Wilkes mätning, daterad 20 april, lagts till den här barometern.
I den får Socialdemokratiet ett efter omständigheterna hyggligt stöd, 21,5 procent, att jämföra med barometergenomsnittets 19,6 procent. Men i valet 2011 var partiets resultat 26,7 procent.
Den numera ständiga konkurrenten i fråga om storlek, populistiska Dansk Folkeparti, får i den här mätningen bara 18,7 procent, mot 19,5 procent i mätningsgenomsnittet. Det är hur som helst en anmärkningsvärd uppgång jämfört med valet 2011, då DF bara fick 12,3 procent.
Danmarks största parti är sedan länge Venstre, trots sitt namn ett borgerligt parti på högersidan. I den här mätningen får partiet ett anmärkningsvärt lågt tal, 22,7 procent, något som jag inte har sett förklarat. Det sammanvägda resultatet i Berlingske Barometer är hela 26,6 procent. I valet 2011 fick partiet 27,7 procent.
Det vänsterliberala partiet Radikale Venstre, som alltså sitter i regeringen tillsammans med Socialdemokratiet, noteras för 8,5 procent (8,7 i det sammanvägda resultatet av en rad mätningar). Det här är någon procent under valresultatet 2011, 9,5 procent.
De senast nämnda båda partiernas tidigare regeringskollega – partiet hoppade för en tid sen av från regeringskoalitionen – Socialistisk Folkeparti – får i den här mätningen 5,5 procent mot 4,8 procent i mätningsgenomsnittet. Det är alltså en bit kvar till valresultatet 2011, 9,2 procent.
Ändå ligger SFs främsta konkurrent om vänsterrösterna, den röd-gröna och feministiska Enhedslisten kvar på sin nya, högre nivå, i den aktuella undersökningen 10,7 procent, i genomsnittet 10,9 procent. Det här ska jämföras med 6,7 procent i valet 2011.
Liberal alliance har i den här undersökningen en uppgång, till 6,9 procent, i mätningsgenomsnittet än så länge bara 5,3, vilket ändå är snäppet över valresultatet 2011, 5,0 procent.
Också Konservative klarar sig i den här mätningen med 4,7 procent aningen bättre än i genomsnittet, 4,1 procent. I valet 2011 fick partiet 4,9 procent.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^