Socialdemokratiet tävlar om andraplatsen i dansk opinion med populistiska Dansk Folkeparti

20 april 2014 16:58 | Politik | Kommentering avstängd

Nej, den som trodde att även Venstre skulle drabbas av Dansk Folkepartis uppgång – något en del danska bedömare trodde apropå den Gallup-mätning från 10 april jag nyligen presenterade – får snabbt sina förutsägelser motsagda i den mätning från Voxmeter den 13 april, som nu har infogats i Berlingskes barometer.

Enligt den ligger Venstre på 28,3 procent, att jämföra med 27,1 procent i Voxmeters sammanvägning av flera olika mätningar och 27,7 procent i valet 2011.

Socialdemokratiet får enligt den här mätningen 19,3 procent och är därmed tvåa. (Berlingskes barometergenomsnitt ger partiet 18,9 procent och tredje plats. Men i 2011 års val fick partiet 26,7 procent.)

Strax därunder, med 18,2 procent, ligger Dansk Folkeparti, vars genomsnitt, 19,9 procent, skulle ge det andra plats. I valet 2011 fick partiet bara 12,3 procent, så det ligger hur som helst mycket bättre till än då.

Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, Radikale Venstre, ett socialliberalt parti, får i den aktuella mätningen 8,8 procent (9,0 i mätningsgenomsnitt och 9,5 procent i valet 2011.)

Deras nyligen avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti får i den här Voxmeter-mätningen stöd av 4,7 procent (4,6 procent i mätningsgenomsnitt – mot hela 9,2 procent i valet 2011.

Den röd-gröna och feministiska Enhedslisten behåller med 11,1 procent (10,9 procent i mätningsgenomsnitt) greppet över vänsterväljarna. Ser man till valresultatet 2011, 6,7 procent, har partiet gjort en rejäl uppgång.

Liberal Alliance landar i den här mätningen med 5,2 procent (4,9 procent i mätningsgenomsnitt) aningen över sitt valresultat 2011, 5,0 procent.

Och Konservative ligger med 3,9 procent under både mätningsgenomsnittet, 4,3 procent, och valresultatet 2011, 4,9 procent.

Drulle en del av bilförsäkringen

20 april 2014 15:12 | Korta meningar | Kommentering avstängd

Drulle ingår i vår bilförsäkring”, meddelar Trygg Hansa i en annons på denna sida.

Själv trodde jag, körkortslös som jag är, att man i det längsta borde undvika att sätta en drulle vid ratten.

Estniska påskägg

20 april 2014 15:04 | Barnkultur, Mat & dryck, Ur dagboken | Kommentering avstängd

I samråd med gästerna sköt vi på påskaftonens äggmålning till dess att Matti, Karin och lilla Ella hade åkt vidare till Karins föräldrar.

På eftermiddagen gick jag, fastän kroppen jäklas mer och mer, ut på tomten och även utanför den för att hitta växtdelar att användas vid äggmålningen tillsammans med skal från gul lök, det senare huvudingrediensen i den äggmålning jag lärde mig i min barndoms Estland. Jag hade fått flera plastpåsar med lökskal, hopsamlade under löklådan i Konsum av Marina, som för övrigt själv har estnisk mor. Bland det jag hade samlat ihop fanns blad från miniormbunke, som inte färgar men, om man lägger dem närmast äggskalet, ger ett vackert ljusare bladmönser på påskäggen, som lökskalen ger en brunare färg. Liknande effekter kan man få av kronbladen till vårblommor som blåsippor och vitsippor och av till exempel fjädrar till påskris. De senare och bitar av kräppapper i olika färger kan ibland färga av sig, men moderna varianter av det här är mycket mer färgfasta än de motsvarigheter vi använde vid äggkokningen i min barndom.

Varje sådant här ägg måste man göra ett separat litet paket av med hjälp av en liten trasa som sveps om alltsammans och sen viras med sytråd runt om för att hålla ihop – använder sen flera personer samtidigt samma kokgryta, är det ett bra knep att de som gör såna här små äggpaket använder tråd i var sin färg. Birgitta och jag använder oss av var sin stor gammal kastrull, eftersom vi gör i ordning så många ägg: jag sju och Birgitta nio i år. Man kokar upp vattnet i förväg och lägger sen försiktigt ner äggpaketen. Ska den här äggfärgningsmetoden funka, måste äggen sedan få koka i tio minuter eller mer.

I år tog Birgitta – under rinnande kallt vatten – upp sina äggpaket lite tidigare än jag, och det (plus att jag använde mer lökskal) bidrog till att hennes påskägg blev påtagligt mer ljusfärgade än mina. Det senare vekligen inte menat som klander – hennes påskägg blev beundransvärt vackra i år.

För egen del åt jag tre av mina ägg tillsammans med sill till middag i går, ooh sen åt jag ytterligare ett vid frukosten i morse. Jag brukar, när jag äter de här äggen, göra ett så litet hål som möjligt i skalet och sen spara det urätna skalet – de här äggskalen är mycket vackra att ha stående som prydnad i en skål.

Dottern, Kerstin, har lärt sig det här av sin estniska pappa och naturfärgar tillsammans med sina egna barn, Viggo och Klara, varje år påskäggen på estniskt vis.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^