Ny partiledning i norska Senterpartiet

8 april 2014 17:56 | Politik | Kommentering avstängd

Valet av ny partiledare i norska Arbeiderpartiet får vi anledning att återkomma till.

Men i partiets tidigare koalitionspartner Senterpartiet är ledarstriden nu definitivt avgjord.

Som allmänt förväntat har Trygve Salgsvold Vedum valts till ny partiledare.

Fraktionsstriden i partiet har i stället varit inriktad på vem som skulle väljas till förste vice ordförande i partiet. Den som har innehaft den här posten, Ola Borten Moe, har trots stort motstånd i delar av partiet vägrat backa, och han har nu med rösterna 160-142 blivit omvald.

Utmanaren, Anne Beathe Tvinnerheim, som kandiderade mot Borten Moe, blev andra vice ordförande.

Striden pågick in i det sista, och det återstår nu att se om den nya partiledningen kommer att dra åt samma håll. En av partiveteranerna, förra partiledaren Anne Enger, som ju drog in Senterpartiet i det röd-gröna samarbetet, försöker gjuta olja på stormvågorna genom att i en intervju i Aftenposten välkomna återvalet av Borten Moe.

Ytterligare en opinionsmätning föreligger, men den har förstås inte hunnit fånga in eventuella effekter av valet av partiledning i Senterpartiet.

Den gjordes av Norfakta för Klassekampen och Nationen och publicerades den 5 april:

Høyre får där 27,8 procent (+ 1,2 procentenheter), vilket är över valresultatet från i höstas, 26,8 procent.

Ett stort tapp, – 1,6 procentenheter, gör däremot regeringspartnern Fremskrittspartiet, som nu stöds av 13,9 procent – i valet samlade partiet 16,3 procent.

Kristelig Folkeparti tappar 1 procentenehet och hamnar då på 4,9 procent (5,6 i valet i höstas).

Och liberala Venstre ökar med blygsamma 0,1 procentenheter till 4,7 procent, att jämföra med 5,2 procent i valet.

Det ledarkrisande Senterpartiet, som alltså i stället har valt att samarbeta med Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstre, backar den här gången med 0,3 procenteneheter och hamnar då på 4,9 procent, alltså under valresultatet, 5,5 procent.

Också det tredje regeringspartiet i det röd-gröna samarbetet, Sosialistisk Venstre, fortsätter att krisa. Partiet ligger med 3,7 procent (+ 0,2 procentenheter) fortfarande under spärrgränsen. I valet i höstas hamnade SV på 4,1 procent.

För Arbeiderpartiet går det fortsatt bra: Partiet ökar med 1,1 procentenheter till 34,5 procent. Partiet ligger nu stadigt på en nivå över valresultatet, 30,8 procent.

Några aktuella siffror för yttervänsterpartiet Rødt (1,1 procent i valet) och för det utanför blockpolitiken stående Miljøpartiet De Grønne (2,8 procent i valet) anges inte.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^