Companhia do Chapitô (fritt efter William Shakespeare): Macbeth

3 april 2014 22:16 | Politik, Teater | Kommentering avstängd

Jag har sett den ursprungligen portugisiska men också engelskspråkiga ensemblen Compania de Chapitô tidigare på Reginateatern här i Uppsala – se ovan under Kulturspegeln, Teater – och även då blivit helt tagen av ensemblens helt enastående och absurt roliga sätt att tackla ett djupt allvarligt ämne.

När nu ensemblen åter har spelat i Uppsala, bestod den även den här gången av tre personer, men dess medlemmar bytte ideligen roller, även kön, vilket enkelt markerades genom att man hissade ner kilten när man var kvinna och upp den när man skulle spela man. Det här med kiltarna bör kanhända förklaras: Om ni inte tar det alltför bokstavligt, var det här en uppsättning av William ShakespearesMacbeth”. Således innehåller pjäsen en myckenhet av både dramatiskt våld och mänsklig bedräglighet.

Hela den här föreställningen gör ensemblen, Jorge Cruz – honom har jag sett på scen förut -, Ricardo Peres och Tiago Viegas, suveränt och egentligen utan rekvisita. Men man får ta det man haver: Ett mikrofonstativ kan, allt efter omständigheterna, brukas som värja, häst och (!) golfklubba.

Så här håller det på, i ett ständigt uppskruvat tempo.

För regin stod John Mowat.

* * *

Efter föreställningen var Birgitta och jag bjudna till en liten tillställning en trappa upp, dit också ensemblen kom efter en liten stund. I vimlet där träffade jag bland annat Gustav Levin från Stadsteatern, som också han – med uppskattning – tidigare hade sett Companhia do Chapitô.

Och så träffade jag, för första gången personligen, folkpartisten Eva Edwardsson, som numera är ordförande för Kulturnämnden. Hon kom fram själv och hälsade och pratade vänligt med mig – uppenbarligen hade hon i uppskattande ordalag hört mig nämnas som socialdemokratisk kulturpolitiker. För sin egen del tror jag inte att hon har det så lätt i den nämnden och med den majoriteten – senast har ju Kulturnämnden berövats sitt tidigare inflytande över Musikens hus. Men eftersom det här inte är hennes fel och hon faktiskt gjorde ett vänligt närmande, sa jag inte ett ont ord till henne.

Pressgrodor

3 april 2014 15:01 | Citat | Kommentering avstängd

hittade via Journalisten nummer 4 2014:

Avliden patient nekades läkarbesök

Rubrik i Norrbottens-Kuriren

* * *

”- Det här handlar inte om att föräldrarna ska skjuta sina barn i en timme. Det är kanske bara fem minuter..”

Länstidningen Östersund

* * *

”Dagens Medicin har sökt företrädare för läkemedelsföretaget Meda som säljer Kåvepenin utan att lyckas.”

Dagens Medicins sajt

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^