2 x Liza Marklund

25 april 2014 18:01 | Film | Kommentering avstängd

Jag har sett också de två sista filmatiseringarna av Liza Marklund-deckare men inte riktigt orkat skriva om dem, detta trots att det i en ytling mening finns lite mer flyt i dem och Lisa Crépin börjar få nödvändig rutin i rollen som Kvällspressen-journalisten och amatördeckaren Annika Bengtzon.

I ”Livstid” (regi Ulf Kvensler; manus Antonia Pyk) är Annika Bengtzons liv i kaos: Maken överger henne för en annan kvinna, och det pågår ett ständigt krig om de två barnen mellan honom och Annika. Den här delen blir nästan mer intressant än mordgåtan.

Den senare rör en känd polis, som hittas skjuten i sängen. Misstänkt blir hans fru, Julia, för övrigt inte bara för mord utan också för människorov, alternativt ytterligare ett mord: Deras fyraårige son, Alexander, är nämligen försvunnen. Julia nekar och får stöd av Annika, som är beredd att söka en alternativ förklaring, alltså leka amatörpolis – dessutom är Julia och Annika vänner.

Jag kan väl avslöja så mycket som att Annika till slut hittar Alexander, i livet.

En plats i solen” (2012) har annan regissör (Peter Flinth) och annan manusförfattare (Alex Haridi) – vi rör oss här med en rad massproducerade filmer, vilket märks – men åtminstone huvudpersonen är densamma, Annika Bengtzon, och spelas även i det här fallet av Malin Crépin.

Vår kvällspressenreporter utför i det här fallet granskande journalistik, inte bara i Spanien utan också i Marocko (jag antar att det rör sig om den kvarvarande spanska delen). Den kriminalhistoria som Annika den här gången reder ut rör mordet på ett svenskt par, bosatt i Spanien. Själv tycker jag att själva miljön, de många svenskar som av högst olika skäl bor i Spanien, egentligen är mer intressant än mordfallet, och utflykten till Marocko som ett led i letandet efter det mördade parets försvunna dotter – en hästtjej, visar det sig – känns i filmen mest som ett pålagt extraäventyr.

Nå, Annika reder som vanligt ut fallet, detta utan hjälp från den svenske polis som också finns på plats och som hon har sex med en natt.

Men sen dyker hennes i den förra filmen separerade make också upp i Spanien och bjuder henne på middag. Så frågan lämnas öppen, om detta är en nystart i deras förhållande eller om det är en hint om att de gamla kriserna i äktenskapet ska gå i repris.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^