Danska S-väljare lutar ändå mest åt Thorning-Schmidt som partiledare

7 april 2014 22:09 | Politik | 1 kommentar

Jag har tidigare berättat om den opinionsmässiga kris danska Socialdemokratiet befinner sig i: I en rad mätningar har inte bara det högerborgerliga Venstre varit Danmarks största parti – i en hel rad av dessa mätningar har (S) av populistiska Dansk Folkeparti pressats ner till tredje plats.

Det publiceras fortlöpande ganska många opinionsmätningar i Danmark, detta utan att de indikerar dramatiska förändringar. Dock har det sedan folketingsvalet 2011 skett betydande opinionsförskjutningar, vilket vi här kommer att illustrera genom att publicera de senast sammanviktade resultaten i Berlingske barometer och jämföra dem med valresultatet.

Största parti i sammanvägningen är högerliberala Venstre med 27,7 procent. Partiet fick i valet 2011 26,7 procent.

Näst störst är populistiska Dansk Folkeparti med 19,4 procent, som synes en mycket stor ökning jämfört med valresultatet, 12,3 procent.

Först på tredje plats återfinner man Socialdemokratiet med 18,9 procent, vilket innebär ett stort tapp jämfört med valet 2011, då partiet fick stöd av 26,7 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, stöds av 9,3 procent (9,5 procent i valet).

Avhoppade regeringspartnern Socialistisk Folkeparti får 4,4 procent, trots partiledarbytet lågt jämfört med valresultatet, 9,2 procent.

Den rödgröna och feministiska uppstickaren Enhedslisten ligger fortsatt högt på 10,9 procent, att jämföra med 6,7 procent i valet.

Liberal Alliance får i den här Barometer-sammanställningen 4,7 procent, aningen under valresultatet, 5,0 procent.

Och fortsatt illa ute är Konservative med 4,3 procent, sämre än valresultatet, 4,9 procent.

Ni ska också få resultaten i de tre senaste opinionsundersökningarna som är invägda i genomsnittsresultaten ovan: Voxmeter 30 mars, Greens 3 april och Voxmeter 6 april:

Venstre 28,4 procent, 27,8 procent respektive 28,9 procent.
Dansk Folkeparti 17,9 procent, 18,3 procent respektive 18,1 procent.
Socialdemokratiet 20,1 procent, 18,0 procent respektive 18,9 procent.
Radikale Venstre 9,1 procent, 10,4 procent respektive 8,6 procent.
Socialistisk Folkeparti 4,6 procent, 3,8 procent respektive 4,5 procent.
Enhedslisten 10,3 procent, 11,9 procent respektive 10,7 procent.
Liberal Alliance 4,5 procent, 4,7 procent respektive 4,7 procent.
Konservative 4,0 procent, 4,3 procent respektive 4,1 procent.

Därmed kunde man tro att banan är sopad för Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen, men även om hans parti ligger kvar på en hög nivå, är danskarnas entusiasm för att få honom som statsminister måttlig. Enligt en mätning om statsministerkandidater, utförd för Altinget, vill 27,9 procent av de tillfrågade se Løkke Rasmussen som statsminister, att jämföra med de 20,9 procent som vill ha kvar Thorning-Schmidt.

Men det intressanta är att hela 45 procent av de tillfrågade skulle vilja ha en tredje statsministerkandidat att också ta ställning till.

Men vem skulle denna tredje kandidat vara? 11,9 procent pekar ut Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. 6,1 procent föredrar Radikale Venstres Margrethe Vestager och 5,3 procent Socialdemokratiets vice ordförande Mette Frederiksen.

(Källa: Jyllands-Posten.)

Inom det hårt sargade Socialdemokratiet råder hela havet stormar. En reaktion som många inom partiet, oberoende av deras politiska självdefinition, tycks välja är att sitta still i båten.

Analysinstitutet Wilke har gjort en undersökning, också den redovisad i Jyllands-Posten, av hur S-väljarna ser på partiledarfrågan.

När S-väljarna ombeds välja mellan Helle Thorning-Schmidt och Mette Frederiksen, säger 44,5 procent Thorning-Schmidt och 24,5 procent Frederiksen. Resten vet inte eller vill inte ha någon av de två nämnda.

Mer jämnt lopp blir det, när S-väljarna ombeds ange, vem av de två som bäst skulle klara att säkra återval av S/R-regeringen. Då svarar 33,9 procent Thorning-Schmidt och 31,3 procent Mette Frederiksen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^