Socialdemokraterna på delad förstaplats i den estniska februarimätningen

24 februari 2013 15:05 | Politik | 5 kommentarer

Resultatet i TNS Emors februarimätning innehåller inga stora förändringar.

Det nyliberala ledande regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet) gör i den här mätningen en liten återhämtning och går från bottennoteringen i januari, 20 proent, nu upp till 23 procent, men det är fortfarande mycket långt från de 39 procent partiet samlade i augustimätningen förra året. Men kanske har ändå till exempel de ministerbyten man har gjort bidragit till att stabilisera läget.

Också dess koalitionspartner, det socialkonservativa och kristna och nationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) går upp med en procentenhet, från 16 till 17 procent. IRL har därmed parkerat sig på en högre nivå inom den estniska borgerligheten.

Den borgerliga regeringskoalitionen får tillsammans alltså 40 provent, men den parlamentariska oppositionen leder med sammantaget 52 procent.

Oppositionspartierna är i den här mätningen precis jämnstora; båda får 26 procent. Det betyder att båda har gjort ett litet tapp.

Edgar Savisaars lätt vänsterpopulistiska centerparti Keskerakond gör i den här mätningen ett tapp på två procent – partiet hade i januarimätningen 28 procent. Partiet backar alltså trots att det både är synligt och har lagt en del populistiska förslag, till exempel om nolltaxa i kollektivtrafiken i huvudstaden Tallinn, där partiet styr.

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, backar med en procentenhet, från 27 i januari till alltså nu 26 procent.

TNS Emor redovisar inte regelbundet gallupresultaten för de partier som hamnar under femprocentsspärren, men den här gången får vi veta lite om hur det går för småpartierna.

Närmast spärren av dessa befinner sig Rohelised (De gröna), som i den här mätningen stöds av 4 procent.

Två procent stöder Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa Folkpartiet), där resterna av ett parti som efter det att betydande delar av dess parlamentsgrupp hade gått över till Socialdemokraterna har gått högerut.

En procent av de tillfrågade stöder det bankrutterade och sönderfallande Kristlikud Demokraadid, Kristdemokraterna.

Däremot samlar gruppen ”vet ej” 32 procent av de 885 tillfrågade.

De som röstade på Robin Stjernberg har väl alla sett på det där TV-programmet Idiot

24 februari 2013 12:38 | Media, Musik | 22 kommentarer

Den allra sista deltävlingen i årets melodifestival, den som gick av stapeln i Malmö, skilde sig inte mycket från de övriga som har sänts.

Jag noterar att Sylvia Vretrhammars Trivialitet” röstades bort i första omgången. Hon har i och för sig aldrig hört till mina personliga favoriter, men hennes låt var den enda av sammanlagt åtta som faktiskt hade karaktär av schlager.

Däremot känner jag närmast glädje öve att Army of Lovers med ”Rockin’ the Ride” röstades bort så det stänkte om det. Spekulation ska inte belönas i musiktävlingar!

Jag har också full förståelse för att Ralf Gyllenhammar tog sig direkt till final med ”Bed On Fire”. Det är en låt med lite ös i.

I fallet ”Tell the World I’m Here”, som också gick direkt till final, är jag mer tveksam. Ulrik Munther har fått mycket förhandspublicitet, vilket kan ha bidragit till resultatet, men låten är en popdänga bland många, faktiskt inte våldsamt bra.

Själv skulle jag, om jag hade röstat, ha lagt min röst på att sända Behrang Miri med ”Jalla dansa sawa” direkt till final. Men nu får den ju i alla fall en andra chans, och det skulle inte förvåna mig om den tar sig vidare därifrån.

Fast varför Robin Stjernberg och ”You” gick vidare till andra chansen övergår mitt förstånd. Det är en låt utan kvaliteter och karaktär – men de som röstade fram honom har väl alla sett på det där TV-programmet Idiot.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^