De som röstade på Robin Stjernberg har väl alla sett på det där TV-programmet Idiot

24 februari 2013 12:38 | Media, Musik | 22 kommentarer

Den allra sista deltävlingen i årets melodifestival, den som gick av stapeln i Malmö, skilde sig inte mycket från de övriga som har sänts.

Jag noterar att Sylvia Vretrhammars Trivialitet” röstades bort i första omgången. Hon har i och för sig aldrig hört till mina personliga favoriter, men hennes låt var den enda av sammanlagt åtta som faktiskt hade karaktär av schlager.

Däremot känner jag närmast glädje öve att Army of Lovers med ”Rockin’ the Ride” röstades bort så det stänkte om det. Spekulation ska inte belönas i musiktävlingar!

Jag har också full förståelse för att Ralf Gyllenhammar tog sig direkt till final med ”Bed On Fire”. Det är en låt med lite ös i.

I fallet ”Tell the World I’m Here”, som också gick direkt till final, är jag mer tveksam. Ulrik Munther har fått mycket förhandspublicitet, vilket kan ha bidragit till resultatet, men låten är en popdänga bland många, faktiskt inte våldsamt bra.

Själv skulle jag, om jag hade röstat, ha lagt min röst på att sända Behrang Miri med ”Jalla dansa sawa” direkt till final. Men nu får den ju i alla fall en andra chans, och det skulle inte förvåna mig om den tar sig vidare därifrån.

Fast varför Robin Stjernberg och ”You” gick vidare till andra chansen övergår mitt förstånd. Det är en låt utan kvaliteter och karaktär – men de som röstade fram honom har väl alla sett på det där TV-programmet Idiot.

22 kommentarer

 1. Varför kallar du programmet Idiot. Att uttrycka sig så säger mer om dig än om programmet. Jag är själv ingen vän av programmet Idol men att kalla det för Idiot är lägsta formen av argumentation. Trist.

  Comment by Gunnar Westman — 2013 02 24 13:10 #

 2. Till Gunnar Westman: Jag uttryckte mig medvetet drastiskt om ett program vars både grundidé och resultat utmanar det jag själv värderar när det gäller musik.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 24 13:18 #

 3. Man kan uttrycka ett avståndstagande på olika sätt. Man kan uttrycka sig snobbigt om man besitter egenskaper som ger grund för detta. Jag kan acceptera ett sådant uttryckssätt om det sker med elegans och ett visst mått av självironi.
  Man kan uttrycka sig drygt om man varit överlägsen. Jag kan därför acceptera att Petter Northug uttrycker sig drygt när han vunnit genom sin överlägsna styrka, teknik och taktik.
  Man kan uttrycka sig dumdrygt. Det var vad du gjorde när du kallade programmet för Idioti bara därför att det utmanar det du värderar när det gäller musik. Inte bara trist utan just dumdrygt.

  Comment by Gunnar Westman — 2013 02 24 15:41 #

 4. Du uttalar dig som den socialistiska kultursnobb du är.

  Comment by Gudmun A. — 2013 02 24 17:26 #

 5. Till Gunnar Westman: Jag förnekar inte att jag – trots att jag, vilket jag ofta ger uttryck för här på bloggen, uppskattar många sinsemellan olika slags musik – också tycker att det finns musik som saknar kvalitéer. Det program vi här diskuterat och som jag har smädat har bidragit till att vaska fram så kallade artister som inte borde ha lyfts fram i rampljuset.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 24 18:01 #

 6. Till Gudmun A: Ja, jag har en jättelik samling av musik i olika genrer på skiva, dessutom också flera hyllmeter med musiklitteratur. Och jag har suttit i kulturnämnden, förr också i en särskild musiknämnd här i Uppsala. Socialismen kommer i just det här sammanhanget in främst genom sådant som att jag har gett ut en sångbok med arbetarrörelsesånger och dessutom ”Joe Hills sånger” på svenska.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 24 18:07 #

 7. När jag läser din kommentar till Gudmun A kommer jag att tänka på den som ringde till Sveriges Radio och ville klaga på att det var en kvinna som läste nyheterna. Det hände på 30-talet tror jag. Den som ringde och klagade avslutade med ”jag bor på Sturegatan så det betyder något vad jag anser”. Dumdrygt var ordet.
  Har du hört talas om Loreen, vinnaren av Eurovision Song Contest 2012. Blev upptäckt genom programmet Idol. Idiotiskt eller hur?

  Comment by Gunnar Westman — 2013 02 24 18:31 #

 8. Till Gunnar Westman: Jag var, när jag först hörde Loreen i uttagningsomgången, inte så imponerad av henne heller – jag skrev ganska nedsättande om ”Euphoria” och dess ”öh-öh-öh-refräng”. Att skriva fortlöpande om en tävling som den här innebär ju att man kan försättas i minoritet vad det lider. Men jag har aldrig någonsin, i något sammanhang, varit rädd för att sticka ut hakan.

  Nå, låten vann andras gillande och vann stort. Men har Loreen därefter gjort något minnesvärt?

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 24 18:39 #

 9. Robin fick min röst, för jag älskar hans! Trots att det skar sig då och då, låten var härligt medryckande… Han kommer helt klart ta sig till Globen tillslut, en liten omväg!

  Comment by Anna — 2013 02 24 20:21 #

 10. Stå på dig, Enn, jag röstar på dig i denna argumentation.
  Programmet Idol är en konstlad föreställning som utnyttjar unga människor, som tror på en enkel framgång men som blir ”kanonmat” för de som verkligen tjänar pengar på smörjan, de som lurar ungdomar att alla kan gå den enkla vägen utan att anstränga sig.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 02 24 21:43 #

 11. Till Gunnar Bergquist: Det gläder mig att få stöd av dig som både kan mycket om populärmusik och som inte stöder mig på grund av partipolitiska sympatier.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 24 22:12 #

 12. Enn Kokk. Jag har inget emot din personliga uppfattning att Idol inte är ett bra program.Jag delar faktiskt den uppfattningen. Det jag vänder mig emot är din dumdryghet när du kallar programmet för Idioti. Jag hoppas att du därmed till slut förstår varför jag polemiserar.
  Och till Gunnar Bergquists kanonmat kan vi räkna The Moniker, Måns Zelmerlöf, Andreas Weise, Erik Segerstedt, Danny Saucedo, Linda Pritchard, Moa Lignell, Amanda Jensen, Linnea Henriksson, Amanda Fondell, Agnes Carlsson, Anna Bergendahl för att nämna några. Vilka av dessa är nere i smörjan och vilka av dem är s k artister som inte borde ha lyfts fram i rampljuset.

  Comment by Gunnar Westman — 2013 02 24 22:44 #

 13. Till Gunnar Westman: Jag syftar mera på alla de som INTE kommer fram till ”stjärnstatus” och som närmast blir deltagare i förnedrings-TV.
  Men, jag undrar hur många av de du räknat upp som koms ihåg om tio år. Hälften?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 02 24 23:49 #

 14. Inte är det väl någon som tjänar pengar på de som inte kommer fram till stjärnstatus.
  Alla ”koms?” säkert ihåg, men hur många som fortfarande har någon stjärnstatus är omöjligt att säga. Men om du tror att det är hälften så är det ett fantastiskt resultat i en sådan stenhård bransch. Skulle jag gissa så tror jag att Måns Zelmerlöf, Amanda Jensen och Agnes Carlsson har relativt goda möjligheter, möjligen också Linnea Henriksson. Skulle det slå in är det också ett mycket gott resultat.

  Comment by Gunnar Westman — 2013 02 25 0:03 #

 15. Som tittare av några säsonger av Idiot är det ju lätt att här själv ta åt sig som idiot. Av ovan nämnda artister är också Darin, en del av idiotin. Finns alldeles för många idioter nu för tiden. Men håller med dig, Robin höll inte, han sjöng ”surt” som idiot-domarna skulle ha sagt.

  Comment by Lotta — 2013 02 25 6:59 #

 16. Självfallet finns det de som, även berättigat, har tagit sig fram i rampljuset med hjälp av Idol. Det är själva programformen jag kritiserar.

  Några av de bästa, som har gått via Idol, hade säkert kunnat nå framgång också på andra vägar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 25 7:18 #

 17. Humor är olika och humor är också ojämnt fördelad bland folket ;) Själv skrattade jag gott åt omskrivningen av Idol. Det känns knappast som något man behöver ta på 100% allvar. Att sticka ut hakan med lite underfundighet och humor har aldrig skadat. Heja Enn Kokk!

  Comment by Fredrik — 2013 02 25 15:08 #

 18. Till Fredrik: Ja, somliga har ju uppenbarligen velat tolka mitt ordval som att jag ville idiotförklara åtminstone halva svenska folket.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 25 15:21 #

 19. Även jag hejar på Enn i den här debatten — även om jag inte kan åberopa partipolitisk neutralitet..

  Comment by Anders Widfeldt — 2013 02 25 15:53 #

 20. Hej,

  Såg dig precis på SVT Forum och upptäckte nu din blogg. Jag måste medge att jag inte förväntat mig ett sådant kul inlägg gällande melodifestivalen från dig. Ännu en förutfattad mening att begrava. Nu hamnar din blogg tillsammans med Bildts under mina favoriter.

  Lev väl!

  /Jens

  Comment by Jens Kofoed Hansen — 2013 02 26 16:07 #

 21. Till Jens Kofoed Hansen: Enligt besked från de ansvariga för intervjun sänds den den 4 mars klockan 16.05 i SvT 2. Jag tänkte annonsera detta här på bloggen, när den sändningen närmade sig.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 26 16:24 #

 22. Då kan jag bara meddela att inslaget var välgjort och sevärt och hoppas att dina andra följare får möjlighet att se intervjun den 4:e mars.

  Comment by Jens Kofoed Hansen — 2013 02 26 17:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^