Ett tämligen obegripligt utfall i senaste schlagerdeltävlingen

17 februari 2013 18:10 | Media, Musik | 26 kommentarer

Jag begriper ingenting av utfallet i den senaste deltävlingen i Melodifestivalen. Inte så att jag anser att det fanns någon låt som trots sina kvalitéer röstades bort – själv höll jag inte på någon. Men varför gick just de här två av låtarna direkt till finalen, varför fick just de här två andra en andra chans, och varför åkte den ena men inte den andra ut i slutomgången?

Förmodligen går det inte att ge något entydigt svar, eftersom de röstande är allt från barn till pensionärer och eftersom många, många av dem i sin tur är ganska omusikaliska och röstar mer på scenshow och efter kändisskap.

Ravaillacz – märk flirten med dansbandspubliken, men förstår den vad ordet betyder? – gick direkt till final trots titelns, ”En riktig jävla schlager”, hållning till hela tävlingen. Här spelade det förstås roll att kvartetten som sjunger den här låten, Tommy Körberg, Johan Rabaeus, Mats Ronander och Claes Malmberg, är kända för åtminstone den mognare delen av publiken, bland annat genom TV. Men skulle den här låten ha någon rimlig chans att vinna en alleuropeisk schlagertävling?

När det gälle den andra låten som gick direkt till final, ”Falling” med State of Drama, med sin urtråkiga musik, förstår jag över huvud taget inte skälen (skälet?) till deras framgång. Skedde det en fullkomligt enastående mobilisering i Borås med omnejd?

Caroline af Ugglas gick vidare till andra chansen med ”Hon har inte”. Jag har hennes Janis Joplin-tolkningar på skiva, och jag tyckte hennes ”Snälla, snälla” förra gången hon tävlade var riktigt bra – men den här balladen har lite för lite av egenart.

Varför ”In And Out of Love” med Martin Rolinski, ytterligare en låt utan karaktär och egenart, gick vidare till andra chansen öergår också det mitt förstånd.

Heartstrings” med Janet Leon, som åkte ut i den andra omröstningen, var ju åtminstone en hygglig danslåt, och man hade lagt ner stor möda på sångerskans dräkt – i den här tävlingen smäller utommusikaliska detaljer högt – men det hjälpte alltså inte.

Hjälp mig, någon, att förstå hur svenska folket tänker.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^