Socialdemokraterna på delad förstaplats i den estniska februarimätningen

24 februari 2013 15:05 | Politik | 5 kommentarer

Resultatet i TNS Emors februarimätning innehåller inga stora förändringar.

Det nyliberala ledande regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet) gör i den här mätningen en liten återhämtning och går från bottennoteringen i januari, 20 proent, nu upp till 23 procent, men det är fortfarande mycket långt från de 39 procent partiet samlade i augustimätningen förra året. Men kanske har ändå till exempel de ministerbyten man har gjort bidragit till att stabilisera läget.

Också dess koalitionspartner, det socialkonservativa och kristna och nationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) går upp med en procentenhet, från 16 till 17 procent. IRL har därmed parkerat sig på en högre nivå inom den estniska borgerligheten.

Den borgerliga regeringskoalitionen får tillsammans alltså 40 provent, men den parlamentariska oppositionen leder med sammantaget 52 procent.

Oppositionspartierna är i den här mätningen precis jämnstora; båda får 26 procent. Det betyder att båda har gjort ett litet tapp.

Edgar Savisaars lätt vänsterpopulistiska centerparti Keskerakond gör i den här mätningen ett tapp på två procent – partiet hade i januarimätningen 28 procent. Partiet backar alltså trots att det både är synligt och har lagt en del populistiska förslag, till exempel om nolltaxa i kollektivtrafiken i huvudstaden Tallinn, där partiet styr.

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, backar med en procentenhet, från 27 i januari till alltså nu 26 procent.

TNS Emor redovisar inte regelbundet gallupresultaten för de partier som hamnar under femprocentsspärren, men den här gången får vi veta lite om hur det går för småpartierna.

Närmast spärren av dessa befinner sig Rohelised (De gröna), som i den här mätningen stöds av 4 procent.

Två procent stöder Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa Folkpartiet), där resterna av ett parti som efter det att betydande delar av dess parlamentsgrupp hade gått över till Socialdemokraterna har gått högerut.

En procent av de tillfrågade stöder det bankrutterade och sönderfallande Kristlikud Demokraadid, Kristdemokraterna.

Däremot samlar gruppen ”vet ej” 32 procent av de 885 tillfrågade.

5 kommentarer

 1. Till Enn Kokk: Samtidigt som de svenska socialdemokraterna åker berg- och dalbana i opinionsundersökningarna ägnar du din tid åt de estniska partiernas inbördes ställning. Det kanske vore på sin plats att något mer än tidigare försöka analysera varför vårt svenska parti går så dåligt och t o m försöka komma med synpunkter hur det skulle kunna bli bättre. För du vill väl inte framstå som en socialdemokratins dödgrävare, som stillatigade ser på rörelsens förfall?

  Nu ikväll har Stefan Löfvén möjlighet att försvara sig i Agenda mot många av oss som hävdat att han varit alldeles för tillbakadragen, ja, tystlåten, i den politiska debatten. Han verkar dock ha lossnat lite på senare tid i debatten om Vattenfalls affärer kring köpet av Nuon. Vi lever i ett oerhört snabbt medieklimat som gör att det är lätt att hamna på efterkälken. Man måste inse att varje gång Alliansen sticker ut sitt fula tryne måste socialdemokratin slå tillbaka. Löfvén omger sig med dåliga rådgivare vad det gäller strategifrågor.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 02 24 20:49 #

 2. Till Bengt Eliasson: Om du kollar inläggen på S-bloggar, kommenterar man där varenda liten opinionsundersökning som publiceras i Sverige. Jag för min del har den i det här sammanhanget en smula unika förmånen att kunna estniska, så jag förmedlar lite kunskap om opinionsläget i mitt gamla hemland.

  Men om du nu tycker att jag ständigt ägnar mig åt fel saker, kan du väl starta en egen blogg. som prioriterar det du tycker är rätt.

  Kanske tillsammans med hustrun.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 24 22:07 #

 3. Intressant! Svenskar vet ju knappt vart Estland ligger. Att sedan den goda tiden då svenskarna härjade här näst intill utplånade befolkningen är heller inte något som kan intressera en svensk. Bättre att se vad som nu sker i detta land som är ett av de få med positiv statsskuld.

  Comment by Mihkel — 2013 02 24 22:20 #

 4. Till Enn Kokk: Jag tänkte i första hand på din unika erfarenhet av den svenska arbetarrörelsen och att det borde finnas skäl för dig att mer än tidigare försöka analysera och diskutera frågan om hur partiet skall komma upp från den opinionsmässiga dikeskörning den har ägnat sig åt under alltför lång tid. Partiledningen uppträder på ett sätt som gör att det verkar som de anser att partiets väl är enbart en fråga för dem själva. Jag tror nämligen att är en gåta för många socialdemokrater hur det kan komma sig att, trots Alliansregerings uppenbara vanstyre, socialdemokratin kan ha så låga opinionssiffror. Även siffrorna för Stefan Löféns förtroende bland svenska folket är vikande. Reinfeldts är t o m stigande trots hans tillkortakommande på en rad områden! Då är det inte Alliansregeringens ansvar utan endast vårt eget. Men ditt servila sätt mot tidigare och nuvarande ledande partiföreträdare gör denna viktiga debatt omöjlig. Jag har tillhört denna rörelse i mer än 35 år och utvecklingen kan bara betecknas som sorglig.

  I övrigt tycker jag att din blogg är den bästa med socialdemokratiskt tema. De prioritering du gör gällande innehållet är detta rätta, med tonvikten på det kulturella.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 02 25 12:00 #

 5. Till Bengt Eliasson: Men jag trivs inte med rollen att vara ställföreträdande språkrör för något eller några – har du eller andra behov av att göra andra betoningar än mina, får ni faktiskt lov att driva era egna bloggar.

  Men märk att mitt höga antal läsare kanske har att göra med just det faktum att de här på bloggen möter en personlig röst och inte en megafon.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 25 12:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^