Felix, nu i fyrfärg

25 januari 2013 10:50 | Serier | Kommentering avstängd

Jag har en gång i världen publixerat Jan Lööfs serie ”Felix” i Aktuellt i politiken (s), när jag var dess chefredaktör och, under min tid, gjorde om den till en korsning av politiskt magasin och gamla Folket i Bild.

I äventyrsseriegenren är Jan Lööf ett geni. För en dansk byrå tecknade han ”Felix”, som bland annat gick i Dagens Nyheter.

Hans ”Felix och tidsmaskinen”, som också gick i AiP, har tidigare utgivits i albumform, dels separat 1974, dels i samlingsvolymen ”Jan Lööfs serier. volym ett”, 2008.

Om den senare utgåvan har jag skrivit utförligt – se ovan under Kulturspegeln, Serier.

När den nu har utkommit på nytt (Kartago, 2012), behöver jag därför inte relatera innehållet i det här avsnittet, där Felix och professor Propp med hjälp av den senares tidsmaskin och roboten Robert upplever häpnadsväckande äventyr dels på Rhodos, 500 år före Kristus, dels hämtar hem en skräcködla och en vildman från mesozoisk tid – de här två visar sedan professorn, med vådliga följder, upp på cirkus.

När jag nu läser om det här avsnittet, känns det ändå i ett väsentligt avseende helt nytt: i den nya utgåvan av ”Felix och tidsmaskinen” har nämligen Jan Lööf med bistånd av Alf Steinsvik färglagt det här Felix-avsnittet – både det och övriga avsnitt av Felix gjordes ursprungligen i svart-vitt.

Resultatet är läckert. Att färgläggningen har lyckats så väl torde bero på att Jan Lööfs ursprungliga svart-vita teckningar har så pass många rena och åtskilda fält, att de låter sig färgläggas. Lööf har också sett till att även den här vägen markera karaktäristiska detaljer: sålunda är den högkulliga hatt Felix bar i de första avsnitten röd, vilket vi gamla felixfans inte hade en aning om.

Jag vill varmt rekommendera den här färglagda nyutgåvan av ”Felix”. Och Jan Lööf säger själv, att det här bara är början – det finns material för nio album till.

Så vitt jag vet, går ännu inte den nya färglagda versionen av Felix i någon dagstidning, men den borde även där kunna bli en succé. I sin ursprungliga svart-vita gestaltning gick Felix en gång i världen i Dagens Nyheter, som dock nyligen har avskaffat sin seriesida på vardagarna. Men skulle seriesidan återuppstå, har vi här en given kandidat. Annars skulle ju Svenska Dagbladet kunna sno den. Eller varför inte Aftonbladet, då kanske som söndagsserie i lite större format.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^