En berättelse om Engelsfors i Utopi

3 januari 2013 14:23 | Media, Serier | Kommentering avstängd

Det kan vara dags att på nytt ta pulsen på den fyra gånger per år utkommande tidskriften Utopi, som innehåller nytecknade svenska serier. Dessa skiljer sig ganska markant från dem man hittar i Galago: det rör sig om äventyrsserier i vid mening, och de är ambitiöst tecknade, vilket senare inte är liktydigt med att de alltid är vältecknade. Men de odlar inte den amatöristiska stil som präglar mycket av det som publiceras i Galago.

Ganska många av serierna i Utopi nummer 8 2012 vetter åt det bisarra, vilket inte gör mig entusiastisk. Inte heller är jag förtjust i drogernas roll i redaktören Fabian Göransons och Jan BieleckisTitus Pax”, för att ta några av de hos mig domineande reaktionerna på innehållet i det aktuellta numret.

Men det här numret av Utopi rymmer en serie som obetingat väcker mitt intresse, en sereinovell tecknad av Kim W Andersson, vars ”Alena” och ”Love Hurts” vi har läst i Nemi.

Kim W Andersson sitter också i redaktionen för Utopi, och i det senaste numret presenteras hans samarbete med författarparet Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. De senare har utkommit med två mycket uppmärksammade böcker i fantasygenren, ”Cirkeln” och ”Eld”, och en tredje del är på väg – läs mer om dem och böckerna genom att gå in på Rabén & Sjögrens hemsida – men det visar sig nu att de i samarbete med tre olika serietecknare, förutom Kim W Andersson även Karl Johnsson och Lina Neidestam, under 2013 kommer att ge ut ”Berättelser från Engelsfors” i form av ett serieabum; böckernas handling tilldrar sig på bruksorten Engelsfors.

I Utopi får vi ett smakprov, serienovellen ”Tornet”, där Kim W Andersson har stått för tecknandet: Sexuell attraktion och mänsklig medkänsla, som bemäktigar sig en ung kille, som har upptagits i den magiska cirkeln, leder utan misskund till döden.

Det ska bli intressant att se hur de andra två tecknarna tacklar personerna, miljöerna och historierna i Engelsfors-trilogin.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^