Apoteksprivatiseringen leder exakt till det väntade

11 maj 2012 17:32 | Politik | 9 kommentarer

Den borgerliga regeringen splittrade av ideologiska skäl upp det statliga apoteksmonopolet – nu skulle det bli konkurrens och allt mycket bättre.

Men i stället blev det, som många av oss sa redan då, inte alls så.

Jo, i stora städer som mitt Uppsala har det blivit fler apotek i centrum. Så många att ett av de färskaste och mycket centralt placerade (i handelsbankshuset i Dragarbrunn), brittiska Boots, redan har gått i konkurs och stängts.

I glesbygden har det däremot knappast alls öppnats några nya apotek. Däremot hotar nu en av de största nya aktörerna, Kronans droghandel med över 200 apotek, att stänga sina inte tillräckligt lönsamma apotek, ofta belägna på mindre orter:
Lima
Malung
Sälen
Färila
Ljusdal
Ockelbo
Svenstavik
Arjeplog
Arvidsjaur
Malmberget
Gällivare
Likenäs
Torsby
Åsele
Dorotea
Sorsele
Storuman
Tärnaby
Vilhelmina
Vindeln
Marstrand
Virserum
Vislanda
Pålsboda
Fellingsbro
Hedesunda
Delsbo
Slite
Torsås
Hallstavik
Burträsk
Karlsborg
Färgelanda

Finska Oriola-KD Corporation är huvudägare (80 procent) till Kronans droghandel. Svenska KF äger de återstående 20 procenten.

Kanske ligger det utpressning bakom det här nedläggningshotet: Går inte staten in med stödpengar, lägger vi ned. Men i så fall kan ju staten, åtminstone en stat som inte hatar offentligt driven verksamhet, lika gärna överlåta de här mindre apoteken till det fortfarande statliga Apoteket AB och i gengäld kompensera detta genom att befria bolaget från det helt omotiverade expansionsförbudet.

Jag matar lilla Kerstin på Lundeborgs konditori

11 maj 2012 16:08 | Barnkultur, Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Vår dotter Kerstin föddes 1969. Samma år köpte vi vårt hus i Öregrund, det hus som blev vårt men inte minst barnens sommarparadis. Jag har sett hur Kerstin har visat sina egna barn, Viggo och Klara, alla sina älskade platser i Sommaröregrund, berättat sina egna minnen och äventyr.

Ett ställe hon brukar återvända till, nu tillsammans med barnen, är Lundeborgs konditori. Det är i dag visserligen bara en skugga av den idylliska oas det en gång var, men alla försöker vi skapa bryggor bakåt genom tid och rum…

På sin blogg publicerar hon då och då, under rubriken ”Foton från förr”, bilder från sin egen barndom, i just det här fallet ett foto ur Birgittas fotoalbum: ”Pappa och jag på uteserveringen till Lundeborgs konditori”. Du hittar bild och text här.

* * *

Gamla fru Lundeborg är död – vi var på begravningen, och jag skrev ett Last chorus över henne. Sina sista år bodde hon i ett hus mitt emot Konsum, och vi brukade hälsa och ibland prata över staketet ungefär där lekstugan, som förr stod på konditoriets gård, nu var placerad. För kort tid sen träffade vi, på väg hem från bussen, en av hennes svärsöner, som berättade, att huset nu var sålt, till någon från Uppsala.

Estniska Centerpartiet läcker fortfarande medlemmar

11 maj 2012 15:26 | Politik | 2 kommentarer

Keskerakond, det estniska Centerpartiet, fortsätter att läcka medlemmar på grund av Edgar Savisaars hårdhänta och självsvåldiga styre. Nu senast har 17 av partiets medlemmar i Tartumaa kollektivt begärt sitt utträde ur partiet.

Bland dem som utträder finns Henri Kaselo, distriktsordförande 2007-2009 och dess förinnan ordförande i partiets ungdomsförbund. Ytterligare ett antal av de övriga har haft uppdrag som avdelningsordförande eller i ungdomsförbundet.

I den gemensamma utträdesanmälan skriver de att de har förlorat hoppet om sitt parti, men där finns också en intressant politisk riktningsmarkering: De säger sig hoppas på att det i Estland ska kunna bildas ett nytt socialliberalt parti.

Det tyder inte på att de är på väg över till något förefintligt politiskt parti, till exempel till Socialdemorkaterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond. De följer i stället samma mönster som avhopparna från Centerpartiets riksdagsgrupp, som har bildat en egen liten oberoende grupp i Riigikogu, Riksdagen.

Steget över till just socialdemokratin borde annars inte vara oöverstigligt långt – den estniska socialdemokratin är ett mycket mittenpräglat vänsterparti. Och det är väl fortfaradne inte uteslutet att åtminstone en del av avhopparna från Centern till slut kommer att hamna där, om till exempel försöken att bilda ett nytt socialliberalt parti misslyckas.

Sen ska man ha klart för sig att Socialdemokraterna i just det nu aktuella Tartumaa redan är mycket starka, enligt den senaste gallupmätningen största parti där. Det gör att det i detta parti säkert redan finns folk som pretenderar på valbara platser i kommande val, människor som inte är beredda att kliva åt sidan för avhoppade centerpartister.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^