Löfven gav Reinfeldt en match

7 maj 2012 12:31 | Media, Politik | 9 kommentarer

Stefan Löfven är kanske inte någon stor retoriker, men han gav med sin lugna och sakliga ton Fredrik Reinfeldt en match i gårdagens direktsända TV-debatt. När det gällde jobben, det som socialdemokratin ser som sin huvudfråga, var Löfven både trovärdig och offensiv, och det var ingen tvekan om att det var han som vann den delen av debatten.

I några andra frågor som var uppe till debatt, till exempel vapenexporten, var han – avsiktligt, antar jag – mindre tydlig.

Och i en annan fråga, energipolitiken, tvingas jag att kritisera min partiledare. I fråga om kärnkraften är Löfven fast i sin, tyvärr alltför oreflekterade, roll som före detta fackförbundsordförande. Omtänkandet kommer ju nu på allt flera håll, inte bara i det av naturkatastrof drabbade Japan utan också i ett ledande europeiskt industriland som Tyskland.

* * *

Löfven har fått upp socialdemokratin på banan igen – om det vittnar rader av opinionsundersökningar – och det ska ingen ta ifrån honom. Själv skulle jag önska att han kompletterade sin lugna analys med lite mer av den retoriska glöd hans företrädare, Håkan Juholt, hade.

Fast problemet är nog i grunden inte bara retoriskt. Håkan Juholt gjorde tabbar som, förstorade av en skickligt iscensatt kampanj, obönhörligt ledde till hans fall – men han tände också gnistor av hopp hos människor som på allvar vill förändra samhället. Jag känner inte Stefan Löfven tillräckligt väl för att avgöra vad som i hans budskap är taktisk försiktighet respektive felsyn – men i en del frågor, framför allt frågor om skola och välfärd, skulle han behöva ställa om partikursen mer åt vänster.

I stället för att själv lista fler frågor ber jag att få hänvisa till en kolumn i dagens Upsala Nya Tidning (7 maj 2012), skriven av kulturredaktören i tidskriften Tiden Rasmus Landström, ”S har förlorat hegemonin”. Du hittar artikeln här.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^