Estniska Centerpartiet läcker fortfarande medlemmar

11 maj 2012 15:26 | Politik | 2 kommentarer

Keskerakond, det estniska Centerpartiet, fortsätter att läcka medlemmar på grund av Edgar Savisaars hårdhänta och självsvåldiga styre. Nu senast har 17 av partiets medlemmar i Tartumaa kollektivt begärt sitt utträde ur partiet.

Bland dem som utträder finns Henri Kaselo, distriktsordförande 2007-2009 och dess förinnan ordförande i partiets ungdomsförbund. Ytterligare ett antal av de övriga har haft uppdrag som avdelningsordförande eller i ungdomsförbundet.

I den gemensamma utträdesanmälan skriver de att de har förlorat hoppet om sitt parti, men där finns också en intressant politisk riktningsmarkering: De säger sig hoppas på att det i Estland ska kunna bildas ett nytt socialliberalt parti.

Det tyder inte på att de är på väg över till något förefintligt politiskt parti, till exempel till Socialdemorkaterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond. De följer i stället samma mönster som avhopparna från Centerpartiets riksdagsgrupp, som har bildat en egen liten oberoende grupp i Riigikogu, Riksdagen.

Steget över till just socialdemokratin borde annars inte vara oöverstigligt långt – den estniska socialdemokratin är ett mycket mittenpräglat vänsterparti. Och det är väl fortfaradne inte uteslutet att åtminstone en del av avhopparna från Centern till slut kommer att hamna där, om till exempel försöken att bilda ett nytt socialliberalt parti misslyckas.

Sen ska man ha klart för sig att Socialdemokraterna i just det nu aktuella Tartumaa redan är mycket starka, enligt den senaste gallupmätningen största parti där. Det gör att det i detta parti säkert redan finns folk som pretenderar på valbara platser i kommande val, människor som inte är beredda att kliva åt sidan för avhoppade centerpartister.

2 kommentarer

  1. Hej!

    Vågar jag fråga dig vad det står i följande länk. Leif undrar.

    http://arvamus.postimees.ee/838402/antony-beevor-ajalugu-on-liiga-tahtis-et-seda-poliitikutele-jatta/

    Comment by Anders Wallin — 2012 05 14 13:15 #

  2. Till Anders Wallin: Det är fråga om en intervju med författaren Anthony Beevor i den estniska tidningen ”Postimees” – Beevor är ju känd för sina böcker om Stalingrad, Berlin 1945 och D-dagen. Rubriken lyder ”Historien är för viktig för att överlåtas åt politikerna”.

    Intervjun är mycket för lång för att jag skulle orka översätta den i dess helhet. En grundtes Beevor driver om andra världskriget är att perspektivet på det skiftar från land till land, medan han själv försöker anlägga ett mer balanserat helhetsperspektiv. Medan vi här i väst ser startpunkten på andra världskriget i Tysklands anfall på Polen, ser till exempel kinesiska historiker kriget mellan Japan och Kina 1937 eller rent av Japans ockupation av Manchuriet 1931 som startpunkten.

    Beevor menar också att vissa händelser, till exempel japansk kannibalism under den amerikanska inringningningen i Stilla havet, har tystats ner. Samma beröringsskräck finner man hos spanska historiker i fråga om spanska inbördeskriget. Och medan hans bok om Stalingrad blev hyggligt väl mottagen i Ryssland, möttes hans bok om Berlin 1945 av tystnad och avståndstagande.

    Det här kan väl räcka som en hint om innehållet i intervjun.

    Comment by Enn Kokk — 2012 05 14 15:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^