Första maj, Första maj…

1 maj 2012 7:26 | Musik, Politik, Ur dagboken | 13 kommentarer

Jag har fått pussla lite för att få min Första maj att gå ihop, men till slut har jag fått de olika pusselbitarna att passa ihop. Jag hade gärna demonstrerat och lyssnat på Per Ragnar i Uppsala, men eftersom jag av två olika skäl – ett åttioårsfirande och en träff med sonen Matti, hans Karin och deras lilla Ella – ändå måste till Stockholm, ska jag lyssna till Carin Jämtin på Norra bantorget i stället – jag klarar nog att gå med sista biten i tåget också, tidsmässigt alltså.

Birgitta stannar hemma i Öregrund – hon väntar fortfarande på hjärtklaffsoperation och vågar i avvaktan på den varken utsätta sig för ansträngningar eller den infektionsrisk det innebär att vistas bland mycket folk. Naturligtvis känns det konstigt för henne: stanna hemma – hon som har talat på otaliga Första maj-möten runt om i hela Sverige.

Själv har jag Första maj-demonstrerat varje år allt sedan tidiga tonår. Jag minns fortfarande mitt livs första Första maj-tåg i Sundsvall, känslan av att vara en bland många många likasinnade, av vilka åtminstone de flesta gick i takt med marschmusiken, hur vi unisont hurrade för vår tidning Nya Samhället, när tåget passerade s-tidningens hus…

Senare har jag för det mesta deltagit i Första maj-demonstrationerna i Uppsala, ofta tillsammans med barnen – Birgitta var, i egenskap av riksdagsledamot, VU-ledamot och statsråd, nästan alltid någon helt annan stans i landet och talade.

Att du som jobbade på Socialdemokratiska partistyrelsen i 34 år har deltagit i Första maj-demonstrationen vart enda år är väl inte så konstigt, invänder säkert någon.

Jag medger gärna att det har funnits perioder då jag har haft mina tvivel om partiets kurs, men Första maj har jag aldrig någonsin lockats att avstå från. Jag har nämligen alltid ansett att Första maj, den internationella arbetarrörelsens samlingsdag, är något större än något parti, dess politik och aktuella ledare. Första maj är främst medlemmarnas, rent av arbetarklassens dag.

I min sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” (Prisma, 1970) hade den här sången en given plats:

Första maj

Text: Hannes Sköld, 1911

Musik: Isländsk folkmelodi

Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars rus.

O du älskogens vår.
som befriande går
över landen i segrarefärd,
du är drömmens också,
och var blick i det blå
är en blick in i undrenas värld.

Vart förtryckarnas hot,
varje vardag med sot
blir i dag som en lumpen legend.
Och vår håg och vår hand
röres fritt utan band,
och vår blick är mot framtiden spänd.

Hannes Skölds (1886-1930) text publicerades första gången i “Sånger om striden och om kärleken”, 1911. Hannes (Johannes) Sköld, filosofie doktor och docent i Lund samt författare, var bland annat med om att tillsammans med Zeth Höglund och Fredrik Ström ge ut den antimilitaristiska och socialistiska handboken “Det befästa fattighuset”, 1913.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^