(S) framåt medan (C) backar i Tallinn

21 maj 2012 8:08 | Politik | Kommentering avstängd

TNS Emors månadsundersökning för maj har redovisats i estniska media. Det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) är med 30 procent (+ 3) åter landets största parti, men även Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokraterna) ligger kvar på sin nya höga nivå, 29 procent (mot 30 i april).

För det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) innebär majmätningen ett nytt bakslag: partiet får 19 procent mot 25 procent i april.

Uppåt går det däremot för Reformpartiets koalitionspartner Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fosterlandet och Res Publika), som får 17 procent i maj mot 13 i april.

TNS Emor redovisar inte alltid stödet för de partier som ligger under spärren på fem procent, men gör ett undantag för majmätningen. Det till Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) omdöpta Rahvaliit (Folkunionen) får 0 procent. Rohelised (De gröna), som åkte ur Riksdagen i förra valet, står och stampar på 3 procent. Kristlikud Demokraadid (Kristdemokraterna) får 1 procent.

TNS Emor har också gjort en särredovisning av partisympatierna i huvudstaden Tallinn.

Här har Socialdemokraterna gått upp med tre procent jämfört med april och får nu 27 procent. Centerpartiet har tidigare haft en enastående ställning i Tallinn men faller nu från 41 procent i april till 29 procent i maj.

I Tallinn har stödet för Reformpartiet sjunkit från 27 procent i april till 25 procent i maj.

Koalitionspartnern (i regeringen) IRL har däremot ökat från 12 procent i april till 13 procent i maj.

Centern har alltså, trots ett populistiskt förslag om nolltaxa på allmänna kommunikationer i Tallinn, obönhörligt blivit akterseglad av Socialdemokraterna. Centerns kris har säkert, förutom med diverse skandaler som har fått stort utrymme i media, också att göra med att partiets två europaparlamentariker plus en grupp ledamöter i Riigikogu (Riksdagen) nyligen hoppade av på grund av Edgar Savisaars maktfullkomliga och buffliga ledarstil.

Samtidigt har Socialdemokraterna, uppenbarligen framgångsrikt, friat till de många ryssarna i Tallinn, tidigare till mycket stor del centerröstande – deras ökande och Centerns sjunkande stöd i Tallinn är uppenbarligen kommunicerande kärl.

Att Socialdemokraternas stigande stöd i den folkrika huvudstaden samtidigt inte ger ännu högre stöd i hela landet kan – men detta är min egen spekulation – ha att göra med att en del av socialdemokraternas estniska sympatisörer inte gillar SDEs flirt med de ryska väljarna, bland annat fusionen nyligen med ett litet ryskt parti. För den kategorin estniska väljare är det kanske inte något våldsamt stort steg att gå över till det socialkonservativa och estnationella IRL, som bland annat har aktualiserat frågor om bättre ekonomiska villkor vid studier och bättre pensioner.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^