Apoteksprivatiseringen leder exakt till det väntade

11 maj 2012 17:32 | Politik | 9 kommentarer

Den borgerliga regeringen splittrade av ideologiska skäl upp det statliga apoteksmonopolet – nu skulle det bli konkurrens och allt mycket bättre.

Men i stället blev det, som många av oss sa redan då, inte alls så.

Jo, i stora städer som mitt Uppsala har det blivit fler apotek i centrum. Så många att ett av de färskaste och mycket centralt placerade (i handelsbankshuset i Dragarbrunn), brittiska Boots, redan har gått i konkurs och stängts.

I glesbygden har det däremot knappast alls öppnats några nya apotek. Däremot hotar nu en av de största nya aktörerna, Kronans droghandel med över 200 apotek, att stänga sina inte tillräckligt lönsamma apotek, ofta belägna på mindre orter:
Lima
Malung
Sälen
Färila
Ljusdal
Ockelbo
Svenstavik
Arjeplog
Arvidsjaur
Malmberget
Gällivare
Likenäs
Torsby
Åsele
Dorotea
Sorsele
Storuman
Tärnaby
Vilhelmina
Vindeln
Marstrand
Virserum
Vislanda
Pålsboda
Fellingsbro
Hedesunda
Delsbo
Slite
Torsås
Hallstavik
Burträsk
Karlsborg
Färgelanda

Finska Oriola-KD Corporation är huvudägare (80 procent) till Kronans droghandel. Svenska KF äger de återstående 20 procenten.

Kanske ligger det utpressning bakom det här nedläggningshotet: Går inte staten in med stödpengar, lägger vi ned. Men i så fall kan ju staten, åtminstone en stat som inte hatar offentligt driven verksamhet, lika gärna överlåta de här mindre apoteken till det fortfarande statliga Apoteket AB och i gengäld kompensera detta genom att befria bolaget från det helt omotiverade expansionsförbudet.

9 kommentarer

 1. Till råga på allt kallas det Kronans Droghandel. Allt för att förnedra de som måste besöka Apoteken.
  Man kunde lika gärna placerat och slagit ihop det med Systembolaget och kallat likadant.

  Comment by Bert — 2012 05 11 18:42 #

 2. Behöver väl knappast åter påpeka att denna s.k avreglering var det mest klåfingriga som en minister har sysslat med sedan Hedenhös.
  Denne Hägglund verkar vara yttre rymdresenär som hamnat fel i krummelunten!!
  Men visst är det konstigt att våra skattepengar återigen kan komma att hamna i privata intressen med försöket att idka utpressning, för det är väl vinsten eller den förväntade vinsten som staten skall subventionera dessa obskyra bolag för.
  Fy bubblan, säger jag bara för att citera nån unge i Vi på Saltkråkan.
  Starkare ord skulle inte passa sig i din blogg Enn, men det är starkt nog.
  Det slog mig…om Hägglunds parti inte skulle nå kvoten efter valet så försvinner en Alliansmedlem och med tanke på andra partiers små marginaler kanske fler försvinner och om det är bra eller dåligt vete katten?
  Hoppas sommaren kommer till kusten snart

  Comment by Urban Sjölander — 2012 05 12 10:42 #

 3. Är det någon av de sk avregleringarna tänker då på el tele mm son har varit bre för oss vanliga medborgare! Tror inte det, hoppas att det går att ändra på efter 2014!

  Comment by Pelle — 2012 05 12 14:10 #

 4. Till Pelle: Problemet en regering av annan färg kommer att ställas inför är att alla de här verksamheterna har sålts ut och alltså i så fall måste köpas tillbaka för gigantiska summor. Men målet borde ju vara att åtminstone gradvis återställa statens inflytande över dem.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 12 14:36 #

 5. Ja du har så rätt ! Vi är ju inte flera kunder bara för att det blir flera enheter.Det blir ju större kostnader för fler lokaler o mera personal.
  F.d apotekstekniker . För alltid sosse.

  Comment by Siv — 2012 05 12 17:13 #

 6. Jag köper av principiella skäl alla receptbelagda mediciner hos Apoteket AB (Det riktiga apoteket alltså) via internet, trots att jag har en privat droghandel 500 m från bostaden.

  Det kostar några tior i frakt, men hellre det än att gynna privata profitörer.

  Comment by Hans Hedström — 2012 05 12 18:03 #

 7. Till Siv: De olika konkurrerande kedjorna försöker kompensera sig för det här genom att sälja allt fler hygienprodukter. Jag köper själv numera det mesta till mitt eget badrum på Apoteket AB, av märkena Apoliva och Apoteket: schampo, duschcreme, flytande tvål, tandkräm, engångsrakhyvlar och så vidare.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 12 18:52 #

 8. Härligt att läsa dig, Hans. Jag använder exakt samma uttryck som du: riktiga apoteket :)och är så tacksam över att vårt apotek är ett sådant.

  /Eva

  Comment by Eva Hillén Ahlström — 2012 05 12 21:52 #

 9. Har nu tillbringat en timme i måndags, två timmar igår och tre kvart med att kuska runt bland olika riktiga och låtsasapotek här i Lund i jakt på penicillin. Jupp du läste rätt något så pass grundläggande som ett vanligt penicillin (ingen sällsynt exotisk sort).

  Senaste besöket på drogboden här i norra Lund förlöpte så här:
  25 minuters väntan på att ens komma fram till kassan medan det var viktigare att ta hand om folk som kom in senare och skulle ha snabba varor som våtservetter och tvål, men det är väl klart snabba ärenden ger snabba pengar och det finns med största säkerhet direktiv uppifrån om prioriteringarna.
  Nåväl när man äntligen kommer fram för tredje gången på tre dagar så blir kommentaren:
  – Detta känner jag inte till.
  – Enligt veterinären (som säkerligen kan sin sak bättre) är det exakt samma penicillin men av att annat märke, som visserligen bara funnits något år men som ska vara ett preparat som ni per automatik ska föreslå om det ursprungliga inte finns inne.
  – Jaha, men det är inget som finns inne men vi kan ta in det.
  – Kan du kolla av det med de andra apoteken i stan?
  – Nej, vi har inte tid för det är dags att gå på lunch snart. (!?!)
  – Okej, men då kan du ta in det så det finns imorgon, så får jag åka runt och testa om det går att få tag i på något annat apotek i stan.
  – Nej det kan vi inte gör för då blir vi liggande på det…

  Vilket åter igen bevisar att vinstintresse precis som Alla tänkande människor varnade för innan utförsäljningen bara har resulterat i sämre service och då har vi inte ens kommit till att läkemedlen blivit dyrare sedan reformen. Så hittills har jag inte vid något tillfälle sedan detta huvudlösa belut märkt något positivt.

  Bortsett från den rent ekonomiska förlusten som utförsäljningen har inneburit (och då räknar jag inte in all tidsspillan som receptjakter orsakar) kan man ju undra på hur mycket skada som orsakats
  p.g.a. fördröjningar i medicinering, men det är ju givetvis inget som kommer undersökas då det inte gynnar de styrande.

  Tyvärr misstänkter jag att med högerglidningen hos Sossarna lär vi få vänta innan det blir bättring på den här fronten även om Sverige lyckas bli alliansfritt efter nästa val.

  Comment by Pär — 2012 10 17 14:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^