Vad ska man egentligen ha kvällstidningarna till nu när det inte längre finns torrdass där man kan torka sig i ändan med dem?

17 februari 2012 17:52 | Media, Politik, Serier | 12 kommentarer

När Expressen slutade publicera serier, ett av ytterst få skäl att hålla sig med tidningen, slutade jag köpa den.

Frågan är hur jag ska göra med Aftonbladet nu. Aftonbladet har visserligen inte helt upphört med serier men har bara två kvar: Lars MortimersHälge” och så ”Wumo”, omdöpt till detta efter sina upphovmän Wulff och Morgenthaler.

Borta är Glenn McCoysAffe och Egon” och Bill Wattersons suveräna ”Kalle och Hobbe”. ”Kalle och Hobbe” tecknas visserligen inte längre, så där har man länge varit hänvisad till repriser. Men Maria SmedstadsEm”, som nästan bara har hunnit debutera i Aftonbladet, har också plockats bort.

Aftonbladet har gjorts om på flera sätt, och där verkar Expressen ha visat vägen. Inte bara i fråga om serierna – Expressens relansering av galapeteriet verkar inte ha gett kollegorna på Aftonbladet någon ro, så nu har Folk i farten kommit tillbaka. Inte i sin gamla form dock, utan som en kopia av skvallertidning av typen Hänt i vecket, för att knyta an lite till dasshumorn i rubriken ovan.

Och som om det inte räckte, gör man bilagan Nöjesbladet, som följer med tidningen, och Klick! som man får betala särskilt för.

Men så finns ju ledarsidan, brukar luttrade värnare av den arbetarpress (?) som återstår säga. Jo, där finns fortfarande några läsvärda skribenter. Men var det inte den här ledarsidan som helt nyligen, med porträttbilder och allt, försökte återlansera hela det socialdemokratiska skräckkabinett som bär ansvaret för partiets degeneration?

Ett skäl att fortsätta köpa och läsa Aftonbladet finns det dock fortfarande, kulturavdelningen, faktiskt både i dess kulturorienterande och politiskt opinionsbildande roll. Men skulle man börja ”popularisera” kulturmaterialet och snäva in kulturredaktionens manöverutrymme, bortfaller faktiskt de sista substantiella skälen för tänkande människor att köpa Aftonbladet.

12 kommentarer

 1. Hi, hi, vilken träffande rubrik! :)

  God helg!

  /Eva

  Comment by Eva Hillén Ahlström — 2012 02 17 19:00 #

 2. Duger inte gratisläsningen av ABs ledar- och kulturmaterial på nätet? Kultursidan förresten, där finns rubriken ”Ordet är fritt – att köpa”. Det är en artikel av filmaren Fredrik Gertten. Den handlar om lobbyister,inte om Aftonbladets variant, enligt DN Kultur idag, att locka annonsörer med löften om positiva artiklar om annonsörerna.

  Comment by jean — 2012 02 17 22:40 #

 3. Till Enn Kokk: Du skriver i ditt inlägg om det ”socialdemokratiska skräckkabinett som bär ansvaret för partiets degeneration”. Eftersom partiets urveckling under lång tid har varit tämligen negativ – vilket ansvar har du själv för den uppkomna situationen? Hoppas att du inte tar illa upp, men jag tror att vi alla bör rannsaka oss själva inför den situation vi nu ser för den svenska arbetarrörelsen. Det är vi själva som tillåtit att Fredrik Reinfeldt lagt beslag på så fina ord som exempelvis arbetets värde.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 17 22:59 #

 4. Till Bengt Eliasson: Jag pensionerades från min tjänst på Socialdemokratiska partistyrelsen 2002 – därefter har jag varit en vanlig partimedlem.

  Men dess förinnan stretade jag ofta emot när partiledningen och kolleger på partiexpeditionen fattade beslut som jag ansåg vara felaktiga. I något riktigt viktigt fall som EU-frågan gjorde jag det till och med offentligt, vilket jag senare följde upp genom att, nu efter pensioneringen, sitta i riksledningen för Socialdemokrater mot EMU.

  Comment by Enn Kokk — 2012 02 18 9:41 #

 5. Till Enn Kokk: Som den öppna folkrörelse arbetarrörelsen vill vara så är opinionsarbetet hos oss medlemmar A och O för fortsatt framgång. Samtidigt förstår jag din utsatta position åren före pensioneringen från partistyrelsen.

  Det är bra att du sitter med i Socialdemokrater mot EMU. Att införa euron som valuta torde vara det dummaste vi kan göra, ty man skall märka att av EUs medlemsländer så har Sverige, mycket tack vare vårt nej till en gemensam valuta, haft den kanske bästa ekonomiska utvecklingen. Vårt land behöver således inte euron. Vi skall inte göra om Finlands misstag. En del debattörer, bl a FPs Carl B Hamilton, har ju hävdat att vi skall gå med p g a solidaritetsskäl, men dylika argument håller inte. Vi kan stödja våra vänner inom EU på annat sätt.

  Jag har tre frågor till dig:

  Vad anser du om att Sverige avser att låna ut 100 MDKR till IMF? Detta med en synnerligen låg ränta, om jag inte minns fel 0,1 %. Reinfeldt försökte först att få det till att Sverige kunde få en hög ränta på pengarna, vilket visadé sig vara klart vilseledande.

  Vad anser du om socialdemokraternas stöd till euro-pakten? Jag har svårt och se hur detta går ihop med folkomröstningsresultatet och Vänsterpartiet kommer onekligen att få socialdemokratiska röster i nästa riksdagsval. Partiets ledande företrädare gör ännu ett självmål i kampen om regeringsmakten. Man glömmer det viktigaste: det folkliga motståndet mot euron.

  Är det bra att partiet kan tänka sig att gå in i förhandlingar med Alliansregeringen kring den framtida energipolitiken? Enligt min mening så borde vårt kongressbeslut kring en ordnad avveckling av kärnkraften i samklang med fortsatta satsningar på förnyelsebara energislag vara det som borde styra den socialdemokratiska energipolitiken. Vi socialdemokrater skall självfallet aldrig tillåta att industrins behov av billig energi kommer i skymundan, ty detta skulle ju kunna hota sysselsättningen. Den kommande avvecklingen av kärnkraften måste ta hänsyn till detta.

  Nä, Enn, nu får du ägna dig åt Melodikrysset. Ha en fortsatt bra lördag, du och din hustru, som vi alla tänker extra på i dessa dagar. Hon har varit en stor förebild, inte minst inom miljöområdet, för många av oss.

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 18 10:23 #

 6. Till Bengt Eliasson: IMF-frågan är jag inte tillräckligt inläst på och jag har, i mitt nuvarande förkylda tillstånd, heller ingen lust att fördjupa mig i den.

  Stödet till europakten är omgärdat av försäkringar om att det inte är förenat med något svenskt närmande till euron. Jag kan i och för sig förstå ambitionen att rädda Grekland ur krisen – om det här nu faktisk bidrar till det, vilket man kan anledning att betvivla.

  Löftet om kärnkraftssamtal med regeringen tycker jag är helt onödigt – är det något, senast efter det som hände i Japan, det inte är någon politisk konjunktur för just nu, så är det kärnkraften. Det här försvagar oppositionens samlade slagkraft och gör livet lättare för den borgerliga regeringen, och s-ledningen kan hur som helst inte springa ifrån tidigare kongressbeslut utan att dra på sig ytterligare en trovärdighetsdebatt.

  Comment by Enn Kokk — 2012 02 18 13:28 #

 7. Till Enn Kokk: Tack för svaret! Man kan bara hoppas att de ledande företrädarna för vårt parti läser denna blogg. Krya på dig!

  Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 18 16:02 #

 8. Håller med dig. Serierna tycker jag är en del av tidningens kultur.
  Vår familj har röstat på s sedan morfars tid första årtiondet på 1900-talet. Men vad ska man göra nu när man är för kärnkraft, tills det finns ett alter- nativ, och mot EU eftersom de lägger sig i i stort sett allt vad vi gör. SD är ju inget alternativ.
  Ha det bra!
  Hans W

  Comment by Hans W — 2012 02 19 13:18 #

 9. Hans W:

  Då kan man rösta på Vänsterpartiet!

  Comment by Niklas — 2012 02 19 20:39 #

 10. Men vänstern avskyr ju EU?

  Comment by Johan — 2012 02 19 20:43 #

 11. Åh, nu blev det fel, menade att vänstern avskyr kärnkraft ;)

  Näst mp är väl v det mesta anti-kärnkrafts-partiet?

  Comment by Johan — 2012 02 19 20:44 #

 12. Somliga kulturyttringar och opinionsbildning på AB kan man gott vara utan. Någon borde ha snävat in på det ena eller det andra otrevliga. Men visst finns det läsvärt ibland också.

  Läsvärd kritik av AB av Charlotte Wiberg och Jonathan Leman på Newsmill:

  http://www.newsmill.se/node/10074

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2012 02 21 15:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^