Niinistö vann stort i Finland

6 februari 2012 13:18 | Politik | 3 kommentarer

Sauli Niinistö vann övertygande – han fick 62,6 procent av rösterna – andra och avgörande omgången av presidentvalet i Finland. Detta trots att hans motståndare i slutomgången Pekka Haavisto hade gjort överraskande bra ifrån sig – Haavisto fick 37,4 procent av rösterna.

Överraskande i så måtto att Haavistos parti, De Gröna (Vihreä liitto), ju inte är något stort parti, så Haavisto måste ha fått röster också från många socialdemokrater och vänsterförbundare, som ju nu inte hade någon partiföreträdare att rösta på. Också många svenskar förefaller att ha röstat på Haavisto – Åland var det enda område där en majoritet av väljarna stödde honom. Också i det mer storstadspräglade helsingforsområdet var det hyggligt jämnt mellan de båda kandidaterna. Här fick Haavisto sannolikt stöd också av många som normalt röstat borgerligt. I storstadsmentaliteten ingår till exempel att acceptera avvikande beteenden – Haavisto är som bekant öppet homosexuell.

Omvänt finns det delar av Finland där traditionalismen styr och/eller där bland annat Sannfinländarna (Perussuomalaiset) är starka, och i dessa områden fick säkert Sauli Niinistö ett starkt stöd.

Ändå tror jag att det var en annan faktor som avgjorde valet: Socialdemokraterna (Suomen Sosialidemokraattinen Puolue) har nu levererat de tre senaste presidenterna, och inte bara anhängarna till Samlingspartiet (Kansallinen Kokoomus) utan också många andra borgerliga väljare har säkert burits fram till valurnorna av övertygelsen, att det nu kunde vara dags för en borgerlig president.

Och så blev det det, och den avgående presidenten socialdemokraten Tarja Halonen, som Niinistö förlorade mot i förra presidentvalet, 2006, har gratulerat.

3 kommentarer

  1. Till Enn Kokk! Det skall bli intressant att se hur den blivande presidenten Niinistö kommer att förhålla sig till den nya grundlagen, där presidentmakten har blivit mer inskränkt. Enligt de uttalanden han har gjort i valrörelsen ser han presidentens funktioner mer i enlighet med den gamla författningens regler. Fast och andra sidan, som en god tingsrättsjurist som han är, så kommer han nog att anpassa sig och bli den mer opinionsbildande presidenten. Han har dock, till skillnad mot president Halonen, en tämligen lågmäld profil och är inte särskilt utåtriktad, så det återstår att se hur det skall gå med opinionsbildandet.

    En särskilt bra sak med Sauli Niinistö är hans starka stöd för det svenska språkets ställning i Finland.

    Sveriges och Finlands redan idag goda kontakter kommer med Niinistö som president att ytterligare utvecklas.

    Comment by Bengt Eliasson — 2012 02 06 13:55 #

  2. Fick delar av den finska valvakan översatt liksom en del tidigare valprogram…det var nästan chockkartat att uppleva hur annorlunda umgängestonen är i Finland… alltså jämfört med den vi är vana vid (och som ju är mer anglosaxisk). Det som mest slår mig är den underdånighet som tillkallade experter och politiska journalister demonstrerade gentemot den ”tippade” presidenten.Kanske borde man kalla Finland för ”det sista furstedömet”, med tanke på denna konungsliga presidenthållning. Sen var det väl väldigt synd att de båda presidentkandidaterna låg så nära varann i europafrågan. På så sätt fick finländarna i det här valet ingen uppfriskande debatt om europaengagemanget.

    Comment by Anders Thunberg — 2012 02 06 20:48 #

  3. Underdånighet mot presidentkandidater, eller kanske bara respekt mot statschefskandidater! Och hållningen i Sverige mot konungen och hovet är väl en antik furstedömesfråga om någonting.Nej,vad jag saknade var aktiva socialdemokratiska ställningstaganden i presidetvalskampanjen, också under andra valomgången.Det var nog många som undrade över den passiviteten.Å andra sidan är ju partiet väldigt aktivt i EU-frågorna just nu i Finland genom den socialdemokratiska finansministern, vad jag har förstått. Sannfinnländarnas Soini har ju aktivt, och uppfriskande(?) stått bakom många uttalanden om behovet av att sluta använda skattebetalarnas pengar till skuldmedlemsstaternas räddningsaktioner. Men tom. Sverige ligger på sätt å vis i den sjunkande EU-båten, och diskussionerna lyser med sin frånvaro här också, nästan tvärtom- ”bakom lykta dörrar”-känslan börjar bli starkare och starkare!

    Comment by Tar O´ger — 2012 02 06 22:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^