Kokk om restauranger

30 december 2011 12:32 | Mat & dryck | Kommentering avstängd

Efter det att vi blev pensionärer, men inte dess förinnan, har jag blivit hyggligt bekant med kroglivet i Uppsala. Birgitta och jag är båda intresserade av teater och musik, också av god mat, och det har fallit sig naturligt att kombinera besök på Musikens hus respektive Stadsteatern med middag på restaurang. På det här sättet har vi hittat några restauranger som tillfredsställer vårt krav på god mat i trevlig miljö. Jag har också brukat skriva om mina krogbedömningar här på bloggen som vägledning åt andra.

På den tiden då vi båda arbetade i Stockholm, kom vi av naturliga skäl att bli mycket mer bekanta med huvudstadens krogliv. I mitt eget fall innebar årtiondens jobb med partiexpeditionen på Sveavägen 68 som nav till att börja med att jag dagligen åt lunch ute, oftast förstås på lunchrestauranger runt arbetsplatsen, men i stunder av leda och behov av omväxling kunde det bli längre utflykter, ibland tillsammans med redaktionen till ställen vi hade läst om, ibland i egen regi. Jämna födelsedagar brukade också innebära, att man tillsamamns med kamraterna på avdelningen gick ut och åt en bättre middag på en krog som man fick välja själv.

I de positioner jag har haft har jag förstås kunnat arrangera bjudluncher och bjudmiddagar, till exempel för utländska gäster. När jag var chefredaktör för Aktuellt i politiken (s), ordnade vi varje år också en ganska påkostad jullunch ute på någon bra krog för tidningens många fasta frilansmedarbetare.

Också hustrun och jag gick ibland, i samband med till exempel teater- och operabesök, ut och åt, och jag följde på den tiden noga det som skrevs om till exempel nya restauranger.

Det här skriver jag närmast därför att Dagens Nyheters På stan i dag har en helsida, ”Äta ute”, om Krogkommissionens bedömningar av Stockholms restauranger 2011.

I den här artikeln hittar man drygt 30 krogar, betygsatta från 5 till 2. För egen del slås jag av att jag över huvud taget inte känner till flertalet av de här restaurangerna, långt mindre vet var de ligger.

Mäster Anders (4) har jag varit, men det var väl på den tiden då det fortfarande var en SARA-krog.

På två av trepoängarna – Villa Godthem och PA & Co – har jag också varit, på den första i hygglig nutid och på den andra för mycket längesen.

Resten är helt okänd mark för mig.

Min kännedom om Stockholms krogliv säger mig att detta har sin grund i att utbudet ständigt förnyas och i att jag gick i pension från mitt jobb i Stockholm vid årsskiftet 2002-2003.

Jag är, mitt namn till trots, inte längre någon pålitlig guide till Stockholms restauranger.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^