Tidig luciakonsert

9 december 2011 7:11 | Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jag har redan upplevt årets första luciatåg. Och det är inte vilket luciatåg som helst: I går kväll var vi Domkyrkan och såg ett nästan oändligt luciatåg – Uppsala musikklassers – ringla både genom sidogångarna (då uppdelat i två) och sen, dubbelt så långt, skrida uppför mittgången. Och alla i det här väldiga tåget sjunger – de som deltar är ju flickor och pojkar från musikklasserna.

Vi – eller rättare sagt min hustru, men jag får följa med – får varje år inbjudan till den här konserten, därför att hon, när musikklasserna för ett antal år sedan hotades av nedläggning, hjälpte till med att skapa nödvändigt politiskt stöd för att den här verksamheten skulle kunna fortsätta. Det gör att vi varje år får reserverade biljetter långt fram i Domkyrkan och följaktligen ser och hör mycket bra, en viktig sak ju äldre man blir.

Luciakonserten omfattar ett par dussin lucia- och julsånger, några av dem på engelska men de flesta på svenska, även om väldigt många av dem som vi räknar som svenska i själva verket har en förlaga på annat språk. Psalmerna ”Stilla natt”, ursprungligen en tysk julsång, och ”Härlig är jorden”, vars melodi är en schlesisk folkvisa och texten ursprungligen dansk, är ett par kända exempel.

Som församlingssång sjöngs ”Nu tändas tusen juleljus” – den är faktiskt helt svensk till ursprunget. Jag sjöng inte med – men det berodde inte på att det var så mörkt under den unisona sången, att det inte gick att läsa den utdelade texten; jag är inte troende och brukar därför inte sjunga med i psalmer. Men självfallet kan jag den här texten allt sedan små- och folkskoletiden, då vi lärde oss viktiga psalmer utantill.

Varför går jag då på den här årliga julkonserten, där hela repertoaren i grunden är kristen?

Naturligtvis för att musikklasserna sjunger fint men också för att lucia- och julsångerna också för mig som inte delar den tro de predikar är en del av en mer än tusenårig, i många avseenden framför allt tidigare av religion starkt präglad miljö, en kulturmiljö som också är min.

Några av de här psalmerna och sångerna har dessutom mycket vacker melodi, och även en ateist som jag kan uppskatta det poetiska i psalmtexter, som uttrycker trosuppfattningar som inte är mina.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^