Den socialdemokratiska offensiven bland Estlands ryssar har ännu inte gett några resultat

19 december 2011 17:14 | Politik | 1 kommentar

Socialdemokraterna i Estland, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, har fortfarande inte nått några framgångar i sin strävan att bli ett alternativ också för landets ryssar. Partiet förhandlar om samverkan eller samgående med det lilla partiet Vene Erakond Eestis, Ryska partiet i Estland, men i TNS Emors decembermätning faller faktiskt SDEs andel bland de icke-estniska väljarna från 15 till 14 procent. Stödet bland esterna fortsätter dock att öka något, så partiets genomsnittliga decemberresultat är detsamma som resultatet i november, 24 procent.

I stället har vänsterpopulistiska Keskerakonds, Centerpartiets, stöd bland ryssarna ökat med en procent och är nu 73 procent. Partiets decembersiffra ligger också över novembersiffran med en procent, vilket gör att partiet, också med 24 procent, nu ligger jämsides med socialdemokraterna.

Det stora regeringspartiet, nyliberala Reformierakond, Reformpartiet, får i decembermätningen 33 procent (mot 31 procent i november), och dess koalitionspartner, det socialkonservativa IRL, Isamaa ja Res Publika liit, Fosterlandsförbundet och Res Publika, står still på 16 procent.

Värt att notera är dock att undersökningen bara omfattar 778 tillfrågade, och att andelen osäkra var hela 29 procent.

Mot den bakgrunden förefaller de små ändringar som finns i undersökningsresultatet ganska osäkra.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^