Socialdemokratins uppdrag är att avveckla kärnkraften

20 april 2011 13:45 | Politik | 10 kommentarer

Med utgångspunkt i dels kärnkraftsolyckan i Fukushima, dels minnet av olyckan i Tjernobyl har fyra socialdemokrater, Birgitta Dahl, Erik Pelling, Lena Sommestad och Anders Grönvall, på DN.debatt (Dagens Nyheter den 19 april 2011) publicerat artikeln ”Socialdemokratins uppdrag är att avveckla kärnkraften”. Konklusionerna är de här:

”Vår förhoppning är att minnesåret för Tjernobyl och den svåra olyckan i Fukushima ska kunna bli utgångspunkt för en ny epok i den svenska energipolitiken. Vad som nu krävs är klara besked och en tydlig färdriktning. Såväl energiföretagen som industrin, kommunerna och konsumenterna måste veta vad som gäller: En kraftfull satsning på energieffektivisering och förnybar energi.

Vi socialdemokrater måste på partikongressen 2013 presentera ett konkret och kraftfullt handlingsprogram för energiomställning som också innefattar kärnkraftsavveckling. Med nedläggningen av Barsebäck 2005 visade Socialdemokraterna att det är möjligt att göra kärnkraften överflödig i takt med att den förnybara energin byggs ut. Nu är det dags att ta nästa steg! Socialdemokraternas stora uppdrag i energipolitiken är att förhindra både de förödande klimatförändringarna och fler riskfyllda kärnkraftshaverier. Investeringarna behöver gå till långsiktiga förnybara energislag snarare än kortsiktig farlig kärnkraft.”

Hela artikeln kan du läsa här.

Debatt om artikeln och dess tema pågår också på Lena Sommestads blogg. Du hittar hennes inlägg och debattinläggen här.

Ytterligare inlägg finns på Erik Pellings blogg, här.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^