Vad händer på krogfronten i Öregrund?

7 april 2011 12:42 | Mat & dryck | Kommentering avstängd

Jag och Birgitta föredrar för det mesta att äta hemma, när vi under sommarhalvåret bor i Öregrund. Men naturligtvis händer det att vi går ut och äter. Och då vill vi naturligtvis få vällagad mat serverad i trevlig krogmiljö.

Jämfört med när vi 1969 köpte vårt hus i Öregrund är stan i dag krogtät, i vart fall sommartid. De flesta av de här krogarna, förlagda till hamnen, är dock massutminuteringsställen som fångar in båtturister och andra tillfälliga besökare. Jämför man med vad vi kan åstadkomma i vårt eget kök, är de över huvud taget inte värda ett besök.

Men kroglivet i Öregrund har haft sina lysande undantag. Förr hade Klockargården servering både inomhus och utomhus, en kvalitetsrestaurang som numera är stängd, kanske för att den ansågs för dyr av båtturisterna.

Under de senaste åren har vi några gånger per sommar gått till Köket grill : café nere i hamnen, huvudsakligen en utomhusservering med utsikt över båtarna och vattnet men med tak av presenning och med infravärme, ifall vädret skulle fordra detta. Dess grilltallrik var utsökt god, och under den korta sommarsäsongen drog den här restaurangen ständigt fullt hus. I dagens UNT meddelar dock innehavarinnan, Kaija Carlson, att hon lägger ner sin krog i Öregrund – den i Uppsala kommer däremot att finnas kvar.

Artikeln i UNT visar att det är stor turbulens på krogmarknaden i lilla Öregrund. Hummelgrund är till salu, och Katalin Varga, känd för Katalin i Uppsala och som numera har sommarhus i Öregrund, meddelar ilsket att hon lägger ner sitt projekt att starta en krog nere i hamnen. Orsaken är att hon har fått nej av kommunen till ett litet trädäck (till toaletten) på kajen.

Jag gillar Katalin, men på ett sätt förstår jag också kommunens agerande. Är det något som har utmärkt gyttret av krogar nere i hamnen, är det att de har varit gränslöst expansionistiska, och nu försöker kommunen alltså upprätthålla ordning och rättvisa. Har vi tur, hittar den driftiga Katalin ändå passande lokaler, och drivs de av henne, är det en garanti för att Öregrund även i fortsättningen har åtminstone någon krog, som satsar även på matkvalitet.

Den som lever får se.

Själva överlever vi nog i vårt eget kök i huset vid Håkanssonsgatan. Men det vore ju också kul att kunna gå ut och äta på något anständigt uteställe någon vacker sommarkväll.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^