Socialdemokratins uppdrag är att avveckla kärnkraften

20 april 2011 13:45 | Politik | 10 kommentarer

Med utgångspunkt i dels kärnkraftsolyckan i Fukushima, dels minnet av olyckan i Tjernobyl har fyra socialdemokrater, Birgitta Dahl, Erik Pelling, Lena Sommestad och Anders Grönvall, på DN.debatt (Dagens Nyheter den 19 april 2011) publicerat artikeln ”Socialdemokratins uppdrag är att avveckla kärnkraften”. Konklusionerna är de här:

”Vår förhoppning är att minnesåret för Tjernobyl och den svåra olyckan i Fukushima ska kunna bli utgångspunkt för en ny epok i den svenska energipolitiken. Vad som nu krävs är klara besked och en tydlig färdriktning. Såväl energiföretagen som industrin, kommunerna och konsumenterna måste veta vad som gäller: En kraftfull satsning på energieffektivisering och förnybar energi.

Vi socialdemokrater måste på partikongressen 2013 presentera ett konkret och kraftfullt handlingsprogram för energiomställning som också innefattar kärnkraftsavveckling. Med nedläggningen av Barsebäck 2005 visade Socialdemokraterna att det är möjligt att göra kärnkraften överflödig i takt med att den förnybara energin byggs ut. Nu är det dags att ta nästa steg! Socialdemokraternas stora uppdrag i energipolitiken är att förhindra både de förödande klimatförändringarna och fler riskfyllda kärnkraftshaverier. Investeringarna behöver gå till långsiktiga förnybara energislag snarare än kortsiktig farlig kärnkraft.”

Hela artikeln kan du läsa här.

Debatt om artikeln och dess tema pågår också på Lena Sommestads blogg. Du hittar hennes inlägg och debattinläggen här.

Ytterligare inlägg finns på Erik Pellings blogg, här.

10 kommentarer

 1. Det är inte ärligt att gå ut med att: ”Socialdemokratins uppdrag är att avveckla kärnkraften”

  …därför att det inte går att avveckla kärnkraften…UTAN att bygga ut de kvarvarande orörda älvarna! Vindkraften kan vi glömma som alternativ, därför att den inte fungerar i bistert klimat, lika är det med solenergi – fungerar inte vintertid! Återstår värmekraftverk som i t.ex Tyskland, som använder kol, och ved, för att ha reglerenergi till värdelösa vindkraften!

  Därför anser jag det är oärligt att försöka inbilla folk att det går att avveckla kärnkraften med förnybara energikällor…det krävs älvutbyggnad om detta ska lyckas! Sedan lär vi sluta att exportera den billiga vattenkraften och istället använda den inom landet, annars flyttar nog industrin utomlands!

  ..som sagt, jag fattar inte att alla miljöivrare verkar tro att Sverige ligger vid Medelhavet…att vi har plusgrader och sol året om!

  Det finns inget alternativ till kärnkraft,(än så länge), på våra breddgrader – Inse det..!

  Comment by anders s — 2011 04 20 14:26 #

 2. Och vad är dina egna åsikter om debattartikeln och det som påstås i den?

  Comment by Michael Karnerfors — 2011 04 20 15:07 #

 3. Till Michael Karnerfors: Gillande – jag har tidigare själv gett uttryck för liknande åsikter.

  Comment by Enn Kokk — 2011 04 20 16:25 #

 4. Visst vore det skönt med plusgrader och sol och varför inte lite medelhav också, året runt Anders S – det håller jag med om. Men sedan har du skrivit något jag inte förstår; ”alla miljöivrare verkar tro att S…”
  Är inte ALLA människor miljöivrare – även du? Om man inte kämpar för miljön och Jordens överlevnad för våra barn och barnbarn, då har man enligt min mening ingen rätt att uttala sig för det tankesättet är både stolligt och tokigt. Vi som lever nu förvaltar bara den här jorden – vi har ingen ensamrätt till den!
  Skulle man för länge sedan tänkt i rätt banor hade säkert redan mycket varit genomfört, men nu har ekonomiska intressen och svaga politiker världen över inte taget det ansvar som faktiskt ålägger oss – att värna om naturen och allt levande. Hundratalls år har gått förlorade och med din inställning kan det fortsätta länge till. Låt oss i stället inse att det måste till en ändring och detta snabbt! Och vi kan ju börja med att ändra oss själva och bli lite mjukare och klokare och i stället för att håna folk med ”Rätt” inställning hylla dem och vara tacksamma för att åtminstone de offrar lite av sin tid när de engagerar sig i allas vår framtid. Tänk om alla bara tänkte på sig själva och sitt välmående – speciellt nu när vi ser hur illa detta kan gå, senast i Japan, som endast har en liten del av alla de hundratals reaktorer som är i drift. Nej, tänk om och börja nu – i morgon är ytterligare en förlorad dag!

  Comment by Kevin Iversen — 2011 04 20 16:50 #

 5. Det var visserligen bra att ni driver på ett avståndstagande från kärnkraften, men de är inte särskilt hederligt att titta bara åt ett håll och ge ett intryck av att det är de borgerliga som bär skulden för att kärnkraften funnits kvar. Naturligtvis var Torbjörn Fälldin en stor lögnare och svikare, men Olof Palme lyckades splittra opinionen mot kärnkraften efter Harrisburgsolyckan, genom att hitta på en ”Nja” svar mellan Ja och Nej. Jag minns också hur motvilliga var några ABF-ansvariga att släppa in Nej-sägare som cirkelledare i de kurser som uppstod inför folkomröstningen. Vad har socialdemokratin gjort för att bli av med kärnkraften?

  Jag minns särkilt allt detta av personliga skäl. Jag var invandrare, men jag ägnade mig inte åt att försvara Fidel Castro, stödja Pol Pots regim eller sjunga om Zimbawes befrielse under ledning av Mugabe. Jag var helt engagerad i att kämpa för en bättre Sverige. Jag ledde i Haninge kommun en opposition mot etableringen av ett kärnkraftverk i närheten av Dalarö. Jag glömmer aldrig de fåniga argument som dök upp i kommunstyrelsen när bolaget presenterade sitt projekt. De åberopade bostädernas behov av el och värme. Som om inte el och värme i bostäderna var en affär just för industrin och kommersen med eldrivna apparater. Den socialdemokratiske ordföranden tyckte att det var bra om badvattnet blev varmare genom kraftverkets varmvattenspill, när bostäderna inte behövde så mycket värme. Då kan folk åka ditt och bara på vintern. Han tänkte inte på att det är på sommaren, inte på vintern, som spillet gällde.
  Vi lyckades stoppa detta vansinniga projekt redan i sin linda. Jag blev inte särskilt uppskattad av etablissemanget genom denna och andra politiska frågor som vi drev. Men fotfolket var desto mer positiv. Jag minns när en berusad kille kom fram till mig i Handens centrum, utanför nämndhuset, och sade: ”Är det du som heter Ramirez? … Du är populär, därför att du inte är popular …. Eller hur?”. In vino veritas.

  Comment by J L Ramírez — 2011 04 20 21:08 #

 6. Det var dags att börja planera för det kärnkraftsfria samhället redan i början av 70-talet och definitivt efter folkomröstningen – men istället gjorde man tvärtom, ökade vårt beroende av kärnkraften och byggde ut den, genom att höja effektuttaget i de befintliga kraftverken. Övermåttan sorgligt.

  Comment by Kerstin — 2011 04 21 13:44 #

 7. Till Kerstin Berminge: Skillnaden är att de här fyra socialdemokraterna faktiskt vill ha till stånd en avveckling.

  Comment by Enn Kokk — 2011 04 21 17:34 #

 8. ”Vad är det som den AGW-indoktrinerade mänskligheten inte vet?”

  ”Bakom kulisserna där en värld av solforskare, astrofysiker och atmosfärsforskare arbetar, har man koll på vad som just nu sker med solen och vad som kan påverka mänskligheten för lång tid framöver. Solen är inne i ett mycket långdraget solfläcksminimum vars verkan har ett samband med den nedkylning av norra halvklotet som vi boende här har erfarenhet av.”

  ”Det finns en annan verklighet än den AGW-bundna hypotes (Antropogenic Global Warming) som traditionella klimatforskare förser världens politiker med, nämligen den som i första hand solforskarna har känt till under flera hundra år. De vet att solen styr klimatet på jorden och att det som vi kallar för Norrsken, ändringar i jordmagnetiska fältet, variation av kosmisk strålning, variation av UV-strålning, variation av röntgenstrålning, är korrelerat med den s.k. solfläckscykeln vars längd kan variera mellan ca 10-12 år.”

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/20/vad-r-det-som-den-agw-indoktrinerade-m-nskligheten-inte-vet#comments

  Comment by anders s — 2011 04 22 10:31 #

 9. Vindkraft fungerar inte i kyla…

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3414994

  Comment by anders s — 2011 04 22 10:35 #

 10. ”En skeptisk åsikt i klimatfrågan.”

  ”Det råder inget tvivel om att mänsklig verksamhet emitterar koldioxid som adderas till de växthusgaser som redan finns i luften. Däremot finns det inga bevis för att detta bidrag skulle orsaka en skadlig global uppvärmning som hävdas. Det hävdas felaktigt att koldioxiden värmer eller absorberar värme. Det fysiska fenomenet värme som vi upplever det är orsakat av strålning inom frekvensområdet som benämns infrarött och denna värmestrålning hindras momentant av växthusgaserna att stråla direkt ut i rymden precis på samma sätt som ett väl isolerat hus gör. Man kan generellt säga att oberoende av vilket isolermedium vi talar om, så fördröjs utstrålningen, här av är det teoretiskt felaktigt att tala om ett isolermedium som om det vore en värmekälla. Alltså kan värmestrålningen bara fördröjas att stråla ut mot världsrymden genom det isolerande skiktet.”

  http://www.newsmill.se/print/26432

  Comment by anders s — 2011 04 22 10:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^