Bildkonst eller serier?

16 mars 2011 10:28 | Serier | 8 kommentarer

Nummer 1 2011 – i löpande ordning nummer 102 – av Galago har kommit ut.

Jag har följt Galago mycket länge, för det mesta också tyckt att tidskriften (och även förlaget) har gjort en viktig insats för att bredda svensk seriekonst. Frågan är dock om det i dag inte handlar mer om just konst än serier i mer egentlig mening.

Lilli Carrés ursnygga omslagsbild anger tonen i det här numret. Hennes ”Den heta gatan” är bland det konstnärligt intressantaste jag har sett på länge – men är det här främst en serie? Liknande synpunkter har jag på Kalle LandgrensSagan om raveturtlen och krukmakaren”, som för övrigt helt saknar textelement, och på den skicklige Kolbeinn Karlssons den här gången svart-vita serie bildrutor, som inte ens har någon titel. Experimentellt tecknad i svart-vitt är vidare Emma RendelsBravestarr”. Ännu mer uttrycksfull med sina likaledes svart-vita bilder och i det här fallet också en ordlös story i bild är Martin AndersArvet”. En tydlig story finns även i Carl Hestveds annars mycket annorlunda ”En apa i varje hamn”.

Jag är ingen motståndare till experimentella serier. Men jag ska erkänna att jag i Galago gärna också skulle vilja läsa episka äventyrsserier och nya komiska/satiriska serier som förnyade de stripkorta standardserier i den genren som dagstidningarna är fulla av.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^