Bildkonst eller serier?

16 mars 2011 10:28 | Serier | 8 kommentarer

Nummer 1 2011 – i löpande ordning nummer 102 – av Galago har kommit ut.

Jag har följt Galago mycket länge, för det mesta också tyckt att tidskriften (och även förlaget) har gjort en viktig insats för att bredda svensk seriekonst. Frågan är dock om det i dag inte handlar mer om just konst än serier i mer egentlig mening.

Lilli Carrés ursnygga omslagsbild anger tonen i det här numret. Hennes ”Den heta gatan” är bland det konstnärligt intressantaste jag har sett på länge – men är det här främst en serie? Liknande synpunkter har jag på Kalle LandgrensSagan om raveturtlen och krukmakaren”, som för övrigt helt saknar textelement, och på den skicklige Kolbeinn Karlssons den här gången svart-vita serie bildrutor, som inte ens har någon titel. Experimentellt tecknad i svart-vitt är vidare Emma RendelsBravestarr”. Ännu mer uttrycksfull med sina likaledes svart-vita bilder och i det här fallet också en ordlös story i bild är Martin AndersArvet”. En tydlig story finns även i Carl Hestveds annars mycket annorlunda ”En apa i varje hamn”.

Jag är ingen motståndare till experimentella serier. Men jag ska erkänna att jag i Galago gärna också skulle vilja läsa episka äventyrsserier och nya komiska/satiriska serier som förnyade de stripkorta standardserier i den genren som dagstidningarna är fulla av.

8 kommentarer

 1. Om du inte har haft chansen så rekommenderar jag att du testar den nya serietidningen Utopi som publicerades i veckan. Den är helt inriktad mot episka serier.

  Jag blev själv mycket positivt överraskad när jag läste den.

  // Bror

  Comment by Steamboat Willie — 2011 03 16 11:45 #

 2. Skulle tro att det är första gången Galago får kritik för att vara för konstnärlig under min tid som redaktör. Snarare brukar ju kritiken handla om att vi är för ointresserade av bild och mer intresserade av manus och text.

  Ska villigt erkänna att det var min ambition redan i december att ta Galago i en mer grafisk och konstnärlig riktning i det här numret. Då vi oftast är väldigt manusbundna i våra urval så känns brukar det kännas väldigt bra att gå åt andra hållet ibland och lägga tonvikten på bilderna. Oftast fastnar något av det i tidningen och gör den ännu bättre tycker jag.

  Själv så har jag inte stuckit under stol med att det nog är det nummer av tidningen som jag gjort som jag är mest nöjd med och det är fortfarande min åsikt.

  Läser alltid dina recensioner av oss här och uppskattar dina åsikter mycket!

  Comment by Johannes K — 2011 03 16 17:42 #

 3. Till Johannes Klenell: Jag för min del uppskattar att du läste och reagerade.

  Som du väl har förstått, har jag läst serier allt sedan 1940- och 1950-talen och sedan under sammanlagt många år köpt och läst serier för mina barn i olika åldrar, också för egen del läst – delvis recenserat – det som har utkommit i albumform.

  Jag hoppas att du inte tolkar det jag här har skrivit som ett uttryck för att jag skulle vara emot experimentlusta – märk att jag tidigare har skrivit mycket uppskattande om till exempel Kolbeinn Karlsson, men sammantaget tyckte jag att slagsidan den här gången blev lite för stor.

  Det jag skulle önska av Galago, tidskriften så väl som förlaget, vore att man också odlade fram nya serieskapare till exempel i äventyrsseriegenren, alltså tecknare och manusförfattare som åstadkom serier av den typ som har skapats av till exempel Eugen Semitjov, Jan Lööf, Rolf Gohs, Magnus Knutsson med flera.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 16 18:22 #

 4. Jag förstår din önskan och ska försöka ge ett svar på varför det inte är så. Galago är, sin ålder och dignitet till trots, en relativt fattig verksamhet. Idag så består Galago av mig själv och Mats Jonsson som delar på 125% avlönad tjänst för att driva Galago. Vi har detta till trots lyckats få verksamheten att flyta och etablerat oss rejält under de senaste åren och börjar känna att vi återfått verksamhetens forna glans. En av anledningarna till att det gått är att vi helt enkelt valt våra strider. Vi är duktiga på vardagsrealism, satir och frågor kring politik, jämställdhet och queer och det är det ungefär vad vi hinner hålla på med. Vi gör ibland avstickare i andra riktningar när det känts rätt, men då vi inte har vår stora styrka där idag så har vi valt att fokusera på det vi kan bäst och bli så bra som möjligt på det.

  Idag finns duktiga förlag som Kolik eller Albumförlaget som har viljan och ambitionen att göra äventyrsgenren till sin. Detta gör mig glad då även jag saknar den typen av serier och en av de genrer som kan locka till sig fler unga läsare, samtidigt är jag oerhört stolt över det vi på galago har åstadkommit i vårt lilla hörn av kultursektorn.

  Hoppas det är ett ett tillfredsställande svar.

  Comment by Johannes K — 2011 03 16 19:04 #

 5. Till Johannes Klenell: Några av Albumförlagets utgåvor har jag läst och recenserat – se ovan under Kulturspegeln, Serier – och jag har förstås undrat varför de inte lika gärna kunde ha utgivits av Galago/Ordfront.

  Något jag för egen del har funderat på är om förlagsdelen av Galago inte skulle kunna ge ut en del äventyrsserieklassiker, album som kanske inte fordrar så våldsamt mycket förlagsarbete (utöver att be någon expert skriva ett introducerande förord) men som kunde inbringa en del pengar för förlagets fortsatta expansion.

  Jag är själv gammal redaktör och jag kan, bara för att ta ett exempel, inte se att det skulle fordras någon våldsam arbetsinsats för att – som Kartago har gjort – ge ut Jan Lööfs samlade serier.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 16 20:26 #

 6. Hade vi fått möjligheten att ge ut Jan Lööf hade jag inte tvekat en sekund. Lööfs Felix var tillsammans med Ratte några av de första svenska serier jag läste som barn. Där hann Rolf före och ska ha en enorm eloge.

  I grund och botten handlar det i övrigt om att förstå sin publik och att den ändrats idag. Den gamla äventyrsserieläsnade publiken sopades tyvärr bort av de stora förlagen under 90-talet och kvar blev några småförlag som Galago som hade en helt annan inriktning. Vi hos oss har varit duktiga på att etablera oss inom en sektor som är närmre konstens eller skriveriet snarare än den klassiska seriens. Ibland så funkar det att kombinera genrer. Till exempel när vi släpper Joe Saccos fantastiska bok Gaza – Fotnoter från ett krig nästa vecka som ju både har likheter med den klassiska äventyrsserien men också är ett journalistiskt projekt som vår målgrupp uppskattar.

  Vi har ägnat mycket tid åt att hitta fram till våra läsare, på samma vis tror jag nu att Kolik och Albumförlaget letar sig fram till sina målgrupper. Precis som hur Kartago är väldigt duktiga på att nå ut med exempelvis stripserier. Jag tycker personligen att förlagen är bra på olika saker då resurserna i varje förlag är små och vi inte heller riskerar i lika hög grad att bli generella eller intetsägande som om vi alla skulle försöka vara allt samtidigt.

  Så för att summera, jag hade väldigt gärna arbetat med äventyrsserier, men tidspress och arbetsbelastning gör att jag inriktar mig på annat. Samtidigt gläds jag åt att någon annan lyfter det banneret och för det vidare. jag tror framtiden för den svenska serien är mycket spännande!

  Comment by Johannes K — 2011 03 16 21:03 #

 7. Till Johannes Klenell: Nå, helt renons på det slags serier jag efterlyste från Galago är vi ju inte, och jag tänker då inte bara på de förlag du själv har nämnt. De finns nämligen också i serietidningar. Klassiker som Modesty Blaise och Rip Kirby befolkar X9. Och något kanske mer överraskande: I Nemi går för närvarande två lite avvikande serier av det här slaget. Dels Alena/Puppy Love, dels – och inte minst – den rätt avvikande men intressanta Fabler. Så genren både lever och förnyas.

  Comment by Enn Kokk — 2011 03 16 21:46 #

 8. Och jag tror det kommer komma än mer. Jag tror att om du läser både nya tidskriften Utopi från Kolik och Galago så kommer du se att återväxten är på gång, och på bredare front än någonsin både bland de ”alternativa” serierna och i äventyrsgenren. Jag tycker det är hur kul som helst!

  Comment by Johannes K — 2011 03 16 22:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^